В България 83% от нивите са в ръцете на едва 2% от земеделските стопани, сочат данни на Транснационалния институт в Амстердам

Достъпът до земеделска земя е все по-ограничен за земеделските стопани в Европа и е сериозно предизвикателство за оцеляването им. Това стана ясно по време на конференция "Достъп до земя за фермерите в ЕС", организирана от Европейската зелена партия на 7 декември в Брюксел в седалището на Европейския икономически и социален комитет в Европарламента.

Един от примерите за заплахата, посочен по време на конференцията, е Шотландия. Там 50 % от земеделската земя е в ръцете само на 500 човека, които живеят основно извън страната. Резултатът е умиращи села, пустеещи райони и отслабваща икономика. От 1999 г. Шотландия се опитва да промени тази ситуация, но среща много пречки, когато местните искат да купят земя от собственици, които живеят твърде далеч от страната.

Концентрацията на земеделска земя в Европа е тревожна

Силвия Кай  от Транснационалния институт в Амстердам, която от много години наблюдава земеделието и достъпа до земеделска земя в Европа, представи повече от тревожни данни:

В Европа 3% от фермите контролират 52% от земята или 11% от големите ферми над 100 хектара владеят 75% от европейската земеделска земя.

В България положението е още по-лошо - 83% от земеделската земя е в ръцете на едва 2% от фермерите.

Навсякъде в Европа расте тенденцията да се създават големи ферми: във Финландия те са се увеличили повече от пет пъти (5.5), а земеделската земя, която те контролират - шест пъти. В Нидерландия големите ферми са се утроили.

В същото време Европа се изправя пред масов залез на малките ферми - до 10 хектара: от 12 милиона, действащи през 1995 г. до 2013 г. само 8 милиона са оцелели. Това е намаление с  33%. В Естония положението е още по-лошо. Само за 10 години - между 2003 г. и 2013 г. са изчезнали 62% от малките ферми.

Високата концентрация на собственост върху земята и тенденцията към по-малко, но по-големи ферми създават проблеми в икономиката, закриват много работни места и обезлюдяват селските райони. Европейският икономически и социален комитет отдавна работи върху решения, които да подобрят това положение и апелира както за подкрепа на дребните фермери, така и за по-справедлива и устойчива Обща селскостопанска политика, информират от комитета.