Доскоро картофеният молец беше карантинен неприятел за страната ни. За кратко време обаче той се превърна в проблем в големите картофопроизводителни райони. Което подсказва, че любителските градини също не са застраховани.

Какво трябва да знаете:

Неприятелят има голяма приспособимост към различни климатични условия.

Причинява значителни загуби както на полето през вегетацията, така и по време на съхранението на клубените.

Вреди основно по картофи и тютюн, но също така и по патладжан, домати, пипер и плевелни растения.

Развива 4-5 поколения

Среща се на полето и в хранилището

У нас картофеният молец развива четири поколения и частично пето. Неприятелят зимува на полето и в хранилищата като възрастна гъсеница и какавида.

През вегетацията пеперудите снасят яйцата си поединично или на малки групички по долната страна на листата. По клубените ги разполагат около очите. Излюпените ларви се вгризват близо до централния нерв и оттам започват образуването на мините.

Възрастното е дребна пеперуда, с дължина около 8 мм.

Яйцето е с овална форма, първоначално е перленобяло на цвят, а по-късно седефенокремаво до оранжево.

Гъсеницата е бледозеленикава или кремава до сива. Главата ѝ е тъмнокафява до черна. На всеки сегмент на тялото има тъмни брадавички с космици.

Какавидата е червено-кафява.

Съсипва изцяло продукцията

Поврежда всички растителни части

Гъсениците се движат много бързо, разпълзяват се по клубените на картофите или по листата на растенията, като търсят удобно място за вгризване.

Силно повредените листа постепенно завяхват и загиват. Гъсениците ги напускат и навлизат в стъблото, където издълбават ходове, насочени надолу. Стъблата над мястото на повредата увяхват и изсъхват. Често гъсениците изпридат паяжини по горната страна на младите листа, посредством която ги сгъват по дължината на главния нерв и така прикрити се вгризват в тях.

В клубените гъсениците издълбават ходове, като обвивката над мястото на повредата изсъхва, хлътва образува се извит жлеб с оловно сив цвят изпълнен с кафяви извержения, смесени с дребни частици от нагризаните картофи.

При силно нападение в един клубен може да има много ходове.

Борбата трябва да е комплексна

Комбинира се агротехника с рз-защита

Засаждане на здрави картофи. Ако има опасност от зараза, клубените се засаждат по възможност на дълбочина 18-20 см.

Редовна обработка на почвата.

Последното загърляне да се прави с повече пръст.

Навременно прибиране на реколтата - картофите се изваждат преди стъблата да са изсъхнали и др.

За борба могат да се използват същите химични средства като при колорадски бръмбар: газел 20СП - 3 г, моспилан 20СП - 3 г, актара 25ВГ - 2 г, нуреле дурсбан - 5 м, карате зеон - 3 мл, вазтак нов 100ЕК - 2 мл на 10 л вода.