Недостатъчното количество скорбяла в комбинираните фуражи за млечни животни може да повлияе негативно на продуктивните им показатели, коментират специалисти в All About Feed.
Редица изследвания показват, че част от фермерите са убедени, че животните им получават достатъчно скорбяла благодарение на използването на царевица. Но много често организмът на животните изпитва дефицит на този фуражен компонент и това се отразява на производителността им. Причината се крие в показателя усвоимост на скорбялата, съдържаща се в царевицата. За времето на съхранение на царевичния силаж общото съдържание на скорбяла в зърното не се променя, но се променя неговото усвояване.
Но учените предупреждават, че прекалено високите равнища на скорбяла в дажбите на млечните крави също не трябва да се допуска, тъй като също може да доведат до проблеми и в частност до дефицит на мазнини в млечната продукция.