„Хаисендата” на бизнесмена се охранява от камери и жива охрана, пазят го и кучета, според неофициални данни откраднатото е злато и пари от тежка метална каса

В дома на един от най-богатите хора от зората на демокрацията, шуменският бизнесмен Петър Петров – Ретрото, във вторник вечерта е имало кражба. От огромната му къща, която шуменци наричат „хасиендата” са били изнесени според прессъобщение на Апелативна прокуратура Варна /АП/ „вещи” на стойност около 3 000 000. млн. В съобщението не се споменават дори инициалите на бизнесмена

Пак по данни на АП кражбата е извършена на 6 декември 2016 год. около 17 часа.

Според наши източници въпросните „вещи” са огромно количество злато и пари. Всичко се е намирало в тежка метална каса. Не е ясно дали тя е била разбита или отворена. Къщата с голям двор и дори параклис в нея, се охранява поне с 6 камери, разположени в четирите краища на оградата, на покрива и върху стаичката на пазача. Къщата не е включена към СОТ, но има собствена жива охрана денонощно. В двора немска овчарка пази, а пред централния вход има вързано и видимо безпородно, улично куче, което също си има къщичка.

Самият Петров не е бил в тази къща по време на кражбата, той има и други имоти и най-често живее къщата си край язовира на село Васил Друмево.

Шуменската полиция скри инцидента. Едва след прессъобщението, че Районната прокуратура в Шумен ръководи досъдебно производство за кражба на вещи от частен дом на стойност около 3 млн. се разчу за случилото се

Има разминаване и в часа на кражбата. Според вътрешни хора, в 17 часа къщата е била пълна с персонал, шофьорът тръгнал към 17.30 часа. Не е ясно дали точно охранителните камери са фиксирали часа на кражбата - 17 ч.

Цяла нощ почти до 5 часа призори полицията е правила оглед. Днес до късния след обяд продължаваше повторен оглед. Една от неофициалните версии е, че вероятно крадецът се е бил промъкнал, докато в къщата е имало персонал и се е спотаил. Официалната информация по случая е от няколко реда, а Петров не вдига телефона си, вероятно, защо беше с разследващите в къщата.

Най-печелившият бизнес на Петър Петров и на брат му Ванко беше закупуването през 90-те години на миналия век на свинекомплекса край Шумен. По късно обаче дружеството ПХЖ „Брадърс Комерс” беше продадено на казахстански инвеститори. Купи и хлебозавода край Шумен, но и него продаде.

В момента фирмата на двамата братя се занимава с изкупуване на земеделски земи.

В зората да демокрацията младият Петров започна бизнеса си с квартален ресторант, наречен „Ретро” и от там остана прякора. Пак по тези времена той демонстрираше богатство и лукс, с брат си си подаряваха златни часовници за по 80 000 евро, а той правеше най-лъскавите партита. Напоследък обаче се занимава с бизнеса си , без да демонстрира богатство, отслабна почти с 30 кила, спортува и почти изчезна от светските хроники на провинциален Шумен.

През 1993 г. покойният вече шеф на фирма “Интерпетролиум енд партнърс” Стоил Георгиев беше арестуван в Шумен заедно с още 18 души заради побой над Петров, но малко по-късно самият Петров отрече да е имало побой или скандал.

Петър Петров - Ретрото през 2011 г.
Петър Петров - Ретрото през 2011 г.