Много проучвания посочват ползите от пиенето на вино, особено червеното, докато то се консумира с мярка, пишат от „Форбс”. Резултати от изследване през последната седмица показват, че бялото вино може да повиши риска от рак на кожата.

Чаша бяло вино на ден би могла да увеличи с 13% опасността от поява на меланом – една от най-смъртоносните форми на раково заболяване, засягащо кожата. Изненадващо, консумацията на червено вино не провокира същите проблеми.

Всякакви други разновидности на алкохол, включително и бирата, не са източник на подобен риск. В някои от подгрупите в изследването се наблюдават резултати, достигащи до 50% и повече предразположени към заболяването.

Важно е да се отбележи фактът, че това е „относителен риск”. Експертите са установили, че местата по нашето тяло, които са най-застрашени от меланом на кожата, са тези, които по-рядко се излагат на слънце. Този резултат отрича връзката на ефекта от бялото вино и слънчевите лъчи.

Има някои важни уговорки по линия на това изследване. Може би най-голямата е за неясния механизъм, при който бялото вино се явява причинител на подобно заболяване. Специалистите предполагат, че той е свързан с ацеталдехид – съединение, което довежда до възможността за поява на раково образувание и присъства във виното.

Въпреки това гореспоменатото съединение присъства и в двете разновидности на алкохола и не е съвсем ясно защо точно бялото е по-опасното. Не е съвсем ясна и връзката на ацеталдехида точно с рак на кожата и още повече на места, които не се излагат на слънце.

Въпреки не съвсем категоричните резултати, експерти твърдят, че алкохолът повишава риска на заболяване от няколко ракови заболявания и предупреждава тези, които приемат големи количества от него, да се опитат да ги ограичат. И все пак, ако се достигне до избора на вид вино, нека то бъде червено, а не бяло.

Превод и редакция: Зорница Йосифова