Азотните торови норми не може универсално да се определят и фиксират. Те зависят от добивната цел според потенциала на сорта и почвеното плодородие и структура, от предшественика и съответната минерализация и мобилизация на азот, от срока на сеитба, от гъстотата на посева, неговото развитие и др.

Като груба схема на торене може да се препоръча следното: Стартовата доза трябва да е умерена, второ торене при нарастване на стъблото и трето/четвърто - малки дози азот във флагов лист и/или в изкласяване.

Нормата на азотно торене след съобразяване с всички условия е само около 0.3 пункта или около 10% по-висока от тази на нормалните хлебни пшеници, така че няма почти никаква разлика в количеството азотни торове. По-голямо значение има тя да е принципно правилно изчислена, да се ползват правилните продукти, да се прилагат в оптималните срокове и да се спазват другите тънкости в технологията.

Още съвети, за това как да подпомогнете потенциала на високопротеиновите пшеници, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 8 декември.