Основно отличие на пшеницата от другите житни култури е съдържанието на глутен.

Колкото по-голямо е то, толкова по-обемен става хляба. Но глутенът също има свои съставни части - глутенини, които скрепват тестото в едно цяло и глиадини, които позволяват тегленето на тестото - последното го осигуряват само определени сортове пшеница, които са обект на интерес за специални нужди и качествени брашна за вътрешния и външния пазар.

Глутенът корелира със суровия протеин и качеството му се отразява както в съдържанието на протеин, така и в седиментационната стойност. Високо съдържание на протеин и ниска седиментация са сигурен признак за влошено качество на глутена.

Какви зависимости има между качествените показатели на зърното, коментира инж.-агр. Евелина Маринова от Лидер Консултинг ЕООД.

Още подробности, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 8 декември.