Ледът и солта може да докарат неприятности

Кучетата се радват на зимата и на навалелия сняг. Но с тях идват и неприятностите.

Ходенето по заледени повърхности не само е трудно за кучето, но е и опасно. А солта прониква между пръстите на кучето и ако има напуквания, предизвиква силно разразнение и възпаление на тъканите, което води до дерматити и появата на труднозарастващи язви.

Какво може да предприемете? Някои собственици на кучета - обикновено дребните породи, им купуват специални обувки с неплъзгащ се профил и каишки от велкро. Непременно трябва да се уверите, че са удобни на кучето и не му пречат да ходи комфортно.

Другият вариант, който е подходящ за всички породи кучета, е преди разходки да намажете или напръскате възглавничките на кучето със защитен спрей за лапи (или балсам), които образуват предпазен водоустойчив филм. Тези спрейове и балсами са много подходящи за разходки по сняг и замръзнали повърхности. Важно е защитното средство да бъде нанесено и втрито и в междупръстовите пространства.

Предпазните средства се нанасят върху суха и чиста повърхност. Те добре предпазват лапите и от измръзване.

По време на разходка непременно избягвайте тротоарите, посипани със сол или други реагенти. А след зимната разходка непременно мийте лапите с вода със стайна температура (рязката смяна на температурата и миенето с гореща вода може да доведе до напукване на възглавничките!) или със слаб разтвор на калиев перманганат (разтворът трябва да е с бледорозов цвят), а коремът със затоплена влажна кърпа, за да отстраните напълно полепналите остатъци от сняг, киша и сол. След това внимателно огледайте лапите на кучето и ги намажете с крем. Ако лапата е наранена, веднага започнете лечение за бързото ѝ възстановяване.

И още нещо. В зимния период кучешките нокти не могат да се изтриват от асфалта и бързо израстват. Затова през зимата трябва да се режат по-често.