Лозите са едно от предпочитаните растения сред нашите читатели - както за грозде,така и за сянка, така и за вино.

Доста често, когато е посадена в двора, асмата се използва за вграждане като елемент, създаващ битови удобства, сенчест кът и пространство за отмора и други.

Асмовидните формировки са типични за дворното лозарство, като в това число включваме интереса на стотици собственици на вилни места - наши читатели, които ни задават своите въпроси и се интересуват както от сянката, така и от реколтата.

Отговаряме:

При aсмовидните формировки на лозите трябва да се формират стъбла, които са високи до 2-3 метра.

Плодните звена и цялата вегетативна маса, заедно с гроздето, трябва да се разположат винаги върху специално изградено за целта скеле.

Родовитостта на лозите при асмовидно отглеждане може да се повишава, а при правилно направление на растежа може да се създадат много мощни лози с обилно плододаване.

Ако се полагат добри грижи, достатъчни са 3-4 асми в двора, за да се осигури предостатъчно грозде за една фамилия.

Къде е мястото на асмалъка или тунела на вилата

Подходящото място за асмата е винаги най-огряваната част от двора, но това не винаги може да се получи, казват собствениците на дворове и вилни места.

Много често лозите се засаждат на място, което сме решили да превърнем в така желания кът, но това не означава, че той е най-подходящият - тогава се налагат корекции при резитбата.

Конструкцията на асмалъка трябва да се прави пак според мястото - всеки в максимална степен трябва да се съобрази с правилата за конструкцията - тя трябва да е висока поне 2,20 - 2,60 метра.

Материалите за изработката на скелето най-често са най-предпочитаните от стопанина или тези с които той разполага. Трябва обаче целта да бъде да се постигне стабилно опорно скеле и да се повдигне южният му край.

На любители, които ни питаха с писма, отговаряме, че всеки асмалък може да се оформи и като тунел, ако целта му е например да покрие декоративен преход между две къщи или постройки, две градинки или т.н.

Южната страна да е по-високa, за да се огрява гроздето

Това е правило номер 1 при асмовидните лози в двора и на вилата.

Когато главното предназначение на асмите е за производството на грозде, те трябва да се отглеждат върху скеле.

Скелето може да бъде хоризонтално или наклонено но да е направено така, че винаги южната му страна да бъде по-висока, за да се огрява по-дълго гроздето, което се ражда там.

Ако лозите ще се използват и за декоративна цел, тогава височината на стъблата и броят, разположението и дължината на кордоните се определят от конкретната цел, която е поставена.

Тя може да бъде за покриване на беседка или алея, за украса на жилище, за балкон и т. н.

И в двата случая обаче трябва да се осигури добро прикрепване както на стъблата, така и на пръчките, така и на леторастите - многогодишни и едногодишни. Във всички случаи стопаните на лозите могат да оставят зелените леторасти да бъдат свободни.

Какво се иска от стопанина, за да не се изложи и с добива, и с дизайна

Лозите са хем едно от предпочитаните растения за грозде, вино и сянка, хем едно от най-поддаващите се за моделиране.

Като принцип асмовидните формировки са типични за дворното лозарство - в това число включваме изискването за дизайн на стотици собственици.

Отговаряме:

При aсмовидните формировки на лозите да не се правят стъбла, които са по-високи от 2-3 метра.

Плодните звена и цялата вегетативна маса, заедно с гроздето да се разположат върху специално изграденото за целта скеле.

Родовитостта на лозите при асмовидното отглеждане може да се повиши, ако се спазват тези правила.

При правилно направление на растежа на лозовите лиани биха могли да се създадат и по-мощни лози с много по-обилно плододаване.