Тя е представител на семейство Бромелиеви

Произхожда от тропическите райони на Америка. Подходяща е за отглеждане като стайно растение, а също и като градинско такова, стига да няма много слана тан, където живеете. Листата са дълги и твърди, назъбени, събрани в розетка. При различните видове листата не са еднакви: някои са изцяло зелени, докато други са със сребрист оттенък, на ивици или петна. Както всички бромелии, така и ехмеята притежава свойството да задържа вода в розетката си, за да може да има достатъчно влага постоянно.

За ехмеята изберете слънчево място. Тя би се чувствала най-добре на южен или западен прозорец, където ще получава непряка слънчева светлина. Минималната температура в помещението не трябва да пада под 16 градуса.

Ехмеята си набавя необходимото количество вода от розетка си, така че я дръжте винаги пълна. На около 3 месеца изсипвайте събралата се вода, за да предотвратите загниването и да премахнете всички неорганични натрупвания по стените на розетката. Поливайте директно върху почвата, само ако е напълно суха и винаги я оставяйте да изсъхне напълно преди следващото поливане.

Подхранвайте ехмеята през топлите месеци с течен тор, като нанасяте 1/3 от препоръчителното съдържание. Правете това един път на всеки шест седмици. Друг начин за подхранване е като пръскате листата с разреден течен тор.

Присадете ехмеята, когато корените са запълнили цялата саксия или когато розетката стане твърде голяма и натежи на стеблото. Избирайте винаги по-голям размер саксия, защото почвата често подгизва. Използвайте торф, смесен с 1/3 дървесни стърготини и 1/3 перлит.

Наблюдавайте ехмеята за паразити и болести. Въшките изглеждат като малки издутини или люспи по листата. Третирайте ги със спрей против насекоми.