Шаранът е нежна, вкусна и не на последно място евтина риба. Рибното ястие може да украси всяка празнична трапеза, а на Никулден по традиция приготвяме шаран.

Продукти (5 порции): 1-1,5 кг почистен шаран, 200-250 г (8 суп. лъж) мед, 1 голяма глава лук, 50 г масло, 50 мл олио, 1 ч. лъж. едросмян черен пипер, 1 ч. лъж. кориандър (счукани в хаванче семена), сол.

Ако искате ястието да не е така сладко към меда добавете 80 г бял балсамов оцет.

Приготвяне: Почистваме шарана и много добре го измиваме под течаща вода. Подсушаваме с домакинска хартия. Внимателно изрязваме перките. От едната и другата страна на трупа правим кръстообразни нарези. От вътре и отвън добре натриваме рибата със сол, черен пипер и кориандър.

Режем лука на четвъртини и след това го нарязваме на ивици. Прехвърляме го в тиган, където сме разтопили маслото и леко го запържваме. Прибавяме олиото и меда. Добре разбъркваме и когато сместа кипне отстраняваме от котлона и изчакваме да изстине.

Загряваме фурната до 180 градуса. В тавичка сипваме няколко лъжици от медената смес. Поставяме шарана в тавичката и отгоре изсипваме останалата смес. Внимателно разпределяме по цялата риба. Покриваме с фолио и печем в загрятата фурна около 30-40 минути. Отстраняваме фолиото и допичаме още 5-10 минути при температура 200 градуса като включим вентилатора на печката.

Ястието се сервира топло, като месото се полива с медения сос и новообразувания сок.

Добър апетит!