Продукти: 500 г филе от треска или камбала, сол, 1 кг картофи, 4 суп. лъж. брашно, 1 яйце, 1 ч. ч. бира, 700 мл олио за пържене

Начин на приготвяне: Филето се нарязва на ивици. Подправят се със сол и се оставят настрана за 20 минути. Обелете картофите и нарежете на "пръчки" с дебелина 1 см. В купа разбъркайте пресятото брашното, добавете яйцето. Налейте бирата, добавете сол и разбъркайте до гладка консистенция на гъста сметана. Ако е необходимо, добавете още брашно, ако тестото е прекалено течно, или бира ако е прекалено гъсто.

Върху плоска чиния се поръсва малко брашно. В тенджера с дебело дъно загрейте олиото до 180 градуса. Всяко парче риба леко се овалва в брашното, след това се потапя в тестото, отново брашно и се поставя в тигана с горещото олио. Пържете месото за 4-5 минути до златисто кафяво, като внимателно се обърна. Извадете рибата от тигана с решетъчна лъжица и го поставете върху хартиена кърпи за отстраняване на излишната мазнина.

В същия тиган със загрятото олио поставете картофените "клечки". Пържат се около 3-5 минути до златисто кафяво. Извадете с решетъчна лъжица и поставете върху домакинска хартия. Подправете със сол.