Характерно за растението е, че различните сортове нямат почти нищо общо един с друг

Пеперомията може да бъде засадена както в обикновени саксии, така и във висящи кошници или декоративни сандъчета за цветя. За най-добри резултати, почвата трябва да е органична и добре дренирана. Ако използвате закупена от магазина почвена смес, не забравяйте да добавите към нея равни части органична съставка и торфен мъх - по този начин тя става по-плодовита.

Пеперомията обича слънчеви места, но не трябва да бъде изложена на директна слънчева светлина, защото листата й са деликатни и лесно изгарят. Най добре ще се чувства на южен прозорец. Цъфти добре дори и изложена на флуоресцентна светлина. Някои сортове се развиват добре и на слабо осветени места, особено когато и температурите са високи. При слаба светлина обаче листата на пеперомията ще изгубят отличителното си оцветяване и текстура.

Температура

Препоръчва се отглеждането на пеперомията да става при постоянна температура в диапазона от 10 до 25°С. За най-оптимална дневна температура се смята стойност около 18-24°С, а за нощна такава - около 15-18°С. През летните месеци можете да преместите растението на открито, стига да го поставите на сенчесто място и да му осигурите много вода. Когато температурите паднат под 10°С, приберете пеперомията на закрито, за да я предпазите от увреждане.

Вода

Пеперомията е претенциозна по отношение на поливането - почвата трябва да е напълно изсъхнала между две поливания, но в същото време не трябва да се чака и прекалено дълго, защото при много суха почва, листата започват да падат. Има реална опасност и от загниване на корените ако напояването е твърде обилно. Най-добрият и сигурен начин да осигурите нужното количество вода на своята пеперомия е като поставите саксията в съд, пълен с вода със стайна температура. Оставете така за известно време, докато не усетите, че и най-горният слой от почвата е леко влажен.

Подхранване

За подхранване на пеперомията използвайте използвайте универсален тор за стайни растения. За най-добри резултати правете тази процедура през шест месеца. Пеперомиите растат бавно т.е. пресаждане в по-голяма саксия може да се наложи след третата година. Размерите на старата и новата саксия трябва да са приблизително еднакви.