Много старо и много вкусно ястие

Любителите на рибата ще оценят тази рецепта. Нежното бяло месо комбинирано с гъби е просто божествено.

Всички ние обичаме да се готви всичко бързо и лесно - костурът с гъби отговаря съвсем точно на това наше желание. Това бързо основно ястие перфектно се вписва както на празничната трапеза, така и за тих семеен обяд или вечеря.

Изберете по-голям костур, приблизително около 1,5-2 кг тегло. Почистете рибата много старателно, а още по-добре ако продъвъчът е така добър той да свърши "черната работа".

Освен риба, вие ще трябва да си набавите майонеза, лимон, лук и гъби. За това ястие могат да се изберат всякакви гъби, макар че най-вкусно става с печурки. Подгответе подходяща като размер тава за печене и я намажете с растително масло.

Изкорменият костур се измива много добре. Главата може да я махнете или да я оставите - това няма да промени вкуса на рибата. С ножици отрежете перките и опашката. Разтворете трупа, с остър нож прережете костите откъм гръбнака за да може рибата да се отвори "като книга". Поставете рибата в тава за печене, добавете сол, черен пипер и изстискайте сока на половин лимон.

Лукът, нарязан на полумесеци, се поставят на дъното на един слой върху отворената рибата. Изсипете отгоре нарязаните на ивици гъби. Намажете всичко много добре с майонеза.

В предварително загрята до 200 градуса фурна поставете тавата и печете около 1,5-2 часа. В процеса на готвене на костура с гъби ще се отделя сок от рибата и гъбите. С него периодично се полива месото.

Добър апетит!