Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Националната агенция за приходите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби. Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други.
Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмночервени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно, обясни д-р Златина Димова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Варна, по време на проверка на обект в града. Тя допълни, че потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. По отношение на избора на миди д-р Димова посочи, че мидата трябва да е със затворена или леко отворена черупка, която при почукване с нокът се затваря (т.нар. рефлекс на мидата).
Заради неправилно съхранение на риба инспектори към ОДБХ - Бургас, съставиха акт за установяване на административно нарушение в обект в центъра на комплекс "Възраждане".
Рибата е на открито и не е поставена под лед. Констатирахме дълбоко замразен паламуд, който трябва да стои във фризера, а всъщност се предлага на открито, като има вероятност да се размрази. Неправилно и нездравословно е храните да се замразяват и размразяват повторно, каза д-р Георги Митев, директор на ОДБХ-Бургас.
През 2015 г. в страната са извършени над 1000 извънредни проверки на обекти, предлагащи риба и рибни продукти. В резултат на инспекциите са издадени 29 предписания и са съставени 9 акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 101 кг, в това число 60 кг от нерегламентиран търговец във Варненска област.