което представлява около 28% от глобалните емисии на метан. Една крава отделя 80-110 кг метан. Но при 100 милиона едър рогат добитък например в САЩ и 1,2 млрд. в света преживните животни са един от най-големите източници на метан. В Щатите едрият рогат добитък отделя около 5,5 милиона метрични тона метан годишно в атмосферата, което възлиза на 20% от емисиите на метан в САЩ.

Според аржентински изследователи крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1000 л вредни газове. Това е установено с експеримент: на гърба на кравата се слага найлонов чувал с форма на балон. Чрез специална "слушалка", свързана с корема на животното, вредните газове се събират в чувала. Според учените кравите произвеждат толкова голямо количество метан поради слабата им храносмилателна система.

Добрата новина за говедовъдството - изхранване с ленено семе ще намали емисиите с метан

сочат най-новите изследвания на френски екип от учени. А диетичните му мазнини водят до обещаващи резултати в борбата с вредните емисии. Най-важното е, че при използването на ленено семе в хранителната дажба не се променя добивът на мляко при съвременните високопродуктивни животни - факти, които са силно окуражаващи както за научния свят, така и за животновъдите по света. Френските учени са категорични в изводите си: размерът на намалението на отделяния метан зависи от количеството добавено ленено семе. Сериозен спад в метана се отчита,

като се се дава 150 г/кг живо тегло екструдирано ленено семе в сеното

Освен това не бива да се забравя, че ефективността на новия режим на хранене предстои да бъде потвърден експериментално при изхранването на голям брой животни за по-дълъг период.

Освен това диетичните мазнини на лененото семе в дажбата дава обещаващи резултати: Увеличаването на количеството екструдирано ленено семе в сеното за хранене води до намаляване на отделяния от животното метан.

Разглежда се и втори вариант: хранене сцаревичен силаж с добавка от ленено семе. И двата варианта на хранене са използвани четири лактиращи високомлечни крави от породата Холщайн. Дажбата по време на първия опит е включвала: 50 на сто сено от естествени пасища + 50 на сто концентриран фураж; при втория опит: 60 на сто царевичен силаж + 40 на сто концентриран фураж. Същите тези дажби са били допълнени с 5 на сто, 10 на сто или 15 на сто екструдирано ленено семе, чиито количества съответстват на ленено масло от 2 на сто, 4 на сто и 6 на сто от сухо вещество в храната на килограм живо тегло. Експерименталният период е продължил четири седмици.
По време на експеримента добивът на мляко се определя на 5 дни, а смилаемостта на органичното вещество се измерва в общото количество изпражнения за 6 дни.
При всеки отделен експеримент няма съществена разлика между различните хранителни дажби, не се наблюдава и промяна при добива на мляко. Но опитите категорично доказват, че добавеното ленено семе в храната намалява емисиите на метан.

Количеството на отделения метан зависи от състава му в съответната дажба - 10 на сто или 15 на сто екструдиран лен при изхранване със сено или пък при дажба от царевичен силаж, съдържаща 15 на сто екструдирано ленено семе.
РЕЗУЛТАТИТЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ОБНАДЕЖДАВАЩИ
Учените отчитат намаляване на обема на отделения метан с 15 на сто, 19 на сто и 40 на сто при първото проучване и 6 на сто, 13 на сто и 42 на сто при второто проучване с добавка от 5 на сто, 10 на сто и 15 на сто екструдирано ленено семе.