припомнят от Генералната дирекция на ЕК за защита здравето на потребителите - DG SANCO, във връзка с предстоящите Коледни и новогодишни празници. Наблюдението на здравето и проследяването на животните от фермата до вилицата е гаранция за безопасността на храните и здравето на потребителите. Европейският съюз извървя дълъг път в усилията си за укрепване здравето на животните и безопасността на храните. Проследяването, възможността да се наблюдават животните и хранителните продукти през целия им жизнен цикъл - от момента на раждането и производството, докато стигнат до директна консумация, е от изключително голяма важност, припомнят на европейските потребители от Генералната дирекция на ЕК за защита здравето на потребителите - DG SANCO, във връзка с предстоящите празниции

Вече в целия ЕС може да се проследят отделните овце и хранителните продукти от тях по продължение на цялата хранителна верига. Това ниво на ветеринарно-санитарен контрол и безопасност на храните не е постигнато за една нощ. Трябваха години, за да се достигне до стабилна, цялостна и правна рамка и да се разработят необходимите инструменти, които да подсигурят хранителното производство. В тази насока приносът е на Европейската комисия и Федерацията на ветеринарите в Европа.

Какви са предизвикателствата и ползите от проследяването

Проследяването на животните и продуктите от животински произход в условията на свободния пазар на 27-те държави-членки на Европейския съюз изисква редица сложни процедури. Гражданите често не са наясно с важността и ползите, които тези процедури носят, дори понякога намират правилата за проследяване в ЕС за ненужно тежки. Опитът показва, че проследяването гарантира възможно най-високо ниво на безопасност на храните и хигиената. С други думи, то ограничава рисковете ЕС отново да бъде изправян пред борба със сериозни заболявания по животните като луда крава, шап или класическа чума по свинете, а когато те се появят, проследяването гарантира, че болестите са открити там, където са избухнали, и са взети бързи и ефективни мерки за овладяването им.
И още:
Проследяването гарантира качеството и вкуса на храните
тъй като отговаря на специфичния им регионален произход. Потребителят трябва да бъде сигурен, че сиренето фета е от Гърция, че шунката иберика идва от Испания, че "ирландското говеждо" наистина е от Ирландия, а пармезанът - от Италия. Освен това проследяването се отнася и до етичната страна на произхода на храните, като гарантира, например, че само храни, произведени в биологични ферми, могат да носят етикет "биологични".