Синьото сирене Kraftkar с марката Tingvollost, произведено от млякото на крави в семейна норвежка ферма, направено от пастьоризирано мляко, беше избрано за най-доброто в света. Това стана на ежегодния международен фестивал World Cheese Awards, който тази година се проведе в испанския град Сан Себастиан. Тази година в него се състезаваха 3000 сирена от 26 държави.
Общоприето е, че най-доброто сирене правят във Франция, но обикновено победители в световния конкурс най-често стават производители от други страни.
И тази година най-неочаквано победител тази година стана норвежко сирене. Това е синьо сирене, което зрее 1 година. Според съдиите то има троховидна структура, но въпреки това вкусът му е мек, а ароматът му е много приятен.
Максималният брой точки е 80. Сиренето Kraftkar е събрало 71 точки от 16 съдии.
На второ и трето място са испанските сирена. Cala Blanc от Lacto Industrial Menorquina и Cremositos Del Zujar от Arteserena.
Тези три вида сирене влизат в категорията Super Gold, в която се избират 16-те най-добри сирена в света. Учудващо е, че в този списък са влезли само две френски сирена и едно швейцарско.
Ние сме семейна ферма и работим много, за да произведем това сирене. Сутрин ставаме много рано и си лягаме много късно, за да направим най-доброто сирене, каза Гюнар Вааген след спечелването на наградата, който прави 6 вида сирене с марката Tingvollost.