Повечето от цветните храсти: Хортензия, Forsythia, Азалия, Kerria, Weigela, Prunus и др. дават цветове върху стари клони или от предишната година, поради което се подрязват много внимателно.

Докато роза, Buddleia и Fuchsia трябва да се подрязват, докато са ниски -през зимата, ако се цели буен цъфтеж.

Хортензията пък редовно се подрязва във всички градини повече, отколкото й е необходимо. Излишно е след това да се оплакваме, че дава малко и дребни цветове (типични замладите клони).

Forsythia, която изисква добро подкастряне, веднага след цъфтежа през февруари-март (което позволява развитието през целия сезон на новите клони, предназначени за цъфтеж през следващата година), много често се подрязва през зимата. По този начин се загубва 90% от приказния й цъфтеж.

През зимата не трябва да се пипат дори и рододендроните и азалиите, ако не искаме да пожертваме всичките им пъпки, подготвени през миналата година. Една неподрязана роза обаче ще се издължава все повече и ще носи цветове върху най-високите си клони, докато се изтощи и започне да цъфти по-малко. Трябва да подрязва само онзи, който знае кога и как да го направи.