Любомир Коралов

Рано ли е през есента да се говори за пролетната сеитба? Някои ще кажат: има време. Има други, не по- малко неотложни задачи. Това е вярно, ще кажат други. Но няма лошо да се мисли по-отрано за пролетта. Доста неща могат да се планират отсега. Предвидливият в аграрния бизнес точно това прави. Всичко е въпрос на гледна точка, на съобразителност и детайлни разчети.

Така мисли и НЕДЯЛКО СТАТЕВ, управител на известната добруджанска фирма "СТАТЕВ", вносител на модерна техника от световни марки. Не случайно акцентите в неговата богата експозиция на БАТА АГРО есен 2016 бяха сеялки и инвентар за пролетни зърнени и бобови култури, доста нашумели напоследък.

Младият Статев е от новото поколение агробизнесмени, начетени и ерудирани в техническата област. Той е информиран напълно за новостите в света на агротехниката. За него е характерен новаторският подход в прилагането на изискванията, природни и икономически, към високопродуктивното и прецизно земеделие.

- За сезона 2016- 2017 г., започна своите разсъждения по темата Недялко Статев, нашата фирма прави на фермерите някои твърде интересни предложения, свързани с пролетните полски дейности. Особено наблягаме на машини, свързани с обработката на бобовите култури, както и със засяването на рапицата, което вече е факт. Новост за стопаните, решили да обърнат през пролетта повече внимание на боба, лещата, граха, соята и т.н. е технологията, вложена в сеялката на италианската фирма SFOGGIA.

В нея има нещо почти революционно за българските условия

За разлика от другите сеялки на пазара, при нея има много по-лесен начин да се премине от 70 см към 50 см междуредово разстояние, което е ново изискване към нашите фермери за точна сеитба на рапица. С пролетната сеялка, преминавайки на такъв работен режим, не сеем вече рапица с между 200 и 400 грама семе на дка, а с точен брой - с 60 000 семена/дка.

От една страна това спестява средства, понеже не се плащат излишни пари за семена, от друга страна пести време при сеитбата. А не трябва да забравяме и това, че цяла Европа сее рапицата на 50 см междуредово разстояние което е пряко свързано и с високите добиви. И у нас вече се забелязва такава тенденция. Предимството на тази сеялка, е че тя е конструирана на високо технологично ниво, което позволява за съвсем кратко време да се преминава от едното междуредие към другото. Особено съществен факт, тъй като знаем, че условията у нас за сеитба обичайно са тежки. Производителят трябва точно да се ориентира в тях и бързо да реагира там на полето, изтъкна Статев, и продължи своята презентация:

- Другото иновативно при тази сеялка е регулирането на семената, което може да бъде изцяло по електронен път с настройка от компютъра или по механичен път. При втория случай има два варианта: стандартната кутия със зъбни колела и вериги или друга кутия с механично бързо превключване. Сеялката има приложение и при бобовите култури, които станаха атрактивни и актуални през последните 1-2 години. С нея може да се засяват на 50 см боб, леща, грах и т.н. Така че с тези сеялки през пролетната кампания няма проблем да се превключи настройката и сутринта да сеем боб, а след обяд да сме отново на царевица, ако времето и полето го позволява или изисква.

Без преувеличение може да се каже, че това е твърде съществено предимство на новата пролетна сеялка SFOGGIA.

Разбира се, ние предлагаме и нужния окопен култиватор за бобовите, който работи на същото междуредово разстояние и полето може да се окопае с подходящия трактор. Така влизаме в масива от леща, например, за да се борим успешно с плевелите, които са най-големият бич за бобовите култури. За 6-редовите сеялки на SFOGGIA е нужна теглителна сила от 90-100 к.с. Имаме и модел сеялка, при който се съчетават 8-редова на 70 см междуредово разстояние и 12-редова на 50 см междуредие. Това е един по-тежък агрегат и като се прибави към него и торовнасяне ще е нужен трактор над 140 к.с. В нашето портфолио имаме такива машини от световноизвестната марка Щаер.

Недялко Статев ни представи и друга уникална за българския пазар новост за работа в бобови култури. Това е американски продукт на фирма Пикет икуипмън. Машината е предназначена за двукратно прибиране на боб.

При преминаване с нея бобът е наскубан и след това се овършава с комбайн. Скубането е правено досега единствено и само на ръка. Използват се и някои примитивни машини, нерентабилни и неефикасни. На практика в България това е първият професионален инструмент за събиране на боба в редове. Може да се използва и за соя, и за леща. Работи без проблеми. Произвежда го американска фирма.

В световен мащаб най-големите производители на боб са Бразилия, САЩ и Индия. Над 75% от производителите на бобови култури в света използват машината на PICKETT EQUIPMEN. Тази година тя успя да работи на нашите масиви с боб, леща, грах. Показа отлични качества. И вече имаме, уточнява Недялко Статев, разговори с български фермери за закупуването й. Надяваме се догодина да внесем още бройки от тази забележителна, високопродуктивна машина. Тук виждате 6-метрова, която е много подходяща за нашите условия. По начало тези машини се изработват по заявка на клиента, не стоят на склад. Всяка бройка от тях е съобразена с поръчката и с изискванията на фермера.

Има значение с каква технология се сее боб, дали е редово или слято, дали и на 70 или на 50-сантиметрово междуредие. При поръчката, която прави фермерът, той се съобразява с теглителната сила, с тракторите, с които разполага. Така че машината да отговаря на неговите възможности или бъдещи намерения. При триметрова ширина, каквато е най-малката машина на PICKETT EQUIPMEN, е нужен трактор от над 80 к.с. При 6-метрова работна ширина е нужен трактор вече с мощност 140 коня, а при 12 метра трябват над 200 коня.

Нашата фирма разполага и с такива трактори на Щаер, изтъкна в своето технологично експозе Недялко Статев.