Нетрадиционната за България кравеферма на Валя Семкова е построена и оборудвана до ключ от фирма “Агритоп”

Угоените животни автохтонна порода Българско сиво говедо намират добър пазар в Италия и ГърцияТаня Демирова с. Литаково, Ботевградско

Българското месодайно говедовъдство все още прохожда, но някои от фермерите ни вече определено са открили своето "лице". Това със сигурност може да се каже за двете ферми на Валя Семкова, която успешно отглежда месодайни говеда край ботевградското село Литаково.

В момента стадата от месодайни говеда на Валя Семкова са две.

Едното наброява 240 животни Българско сиво говедо от древната автохтонна (местна) порода. Животните са отлично приспособени към климатичните условия, имат здрава конституция, голяма жизненост и устойчивост на заболявания. Сивите говеда имат добри съпротивителни качества както срещу топлина, така и срещу студ, ветрове, суша, насекоми и паразити. Затова от ранна пролет до късна есен Сивите говеда на Валя Семкова са на пасищно отглеждане (пасищата са на около 1400 м надморска височина) близо до старопланинския връх Чукава.

А тази зима стадото ще зимува в уникален за България дървен обор, който се намира на 1 км от с. Литаково. Това обяснява управителят на фермата Костантин Наков.

Месодайните говеда в цяла Западна Европа традиционно се отглеждат в дървени кравеферми. И това е обяснимо, тъй като устойчивите породи говеда безпроблемно зимуват само под навеси - в обори, отворени дори от четирите страни.

За нашите условия това е почти непознато. Валя Семкова е харесала идеята от френски колеги, а я е осъществила с помощта на българската фирма "Агритоп". В лицето на "Агритоп" открих истински съмишленици, споделя Семкова. Точни, комуникабелни, истински професионалисти. Много съм доволна от брилянтното изпълнение на фермата, както и от оборудването, което е на световно равнище, не пести суперлативите си за "Агритоп" Валя.

И добавя, че продължава да работи с тях. Но да се върнем на новата дървена ферма край с. Литаково на площ от 20 дка, която посещаваме придружени от управителя Костантин Наков. Тя е като извадена от лъскаво списание. Но освен че е красива, е и функционална. Какви са предимствата й? Безспорно, първото е, че не е необходима поддръжка, която е задължителна при традиционното строителство, обяснява специалист от "Агритоп". Оборът е изграден от висококачествена дървесина, като спазени са всички изисквания: дървото е правилно обработено - импрегнирано със специални (естествено нетоксични за животните) грундове и химикали против дърворазяждащи гъби, насекоми, влага и пожар.

Оборът, който е едно истинско дървено бижу, е оборудван изцяло от фирма “Агритоп” с всичко необходимо за качественото отглеждане на животните: съвременни ветрозащитни щори, ролетни врати, фиксатори, преградни панели, незамръзващи(!) поилки, пасищни хранилки и с фуражораздаващо ремарке.

Новата ферма прави абсолютно безпроблемно оборното отглеждане на месодайните говеда дори и ако зимата е много люта.

До фермата има изградени сеновали и резервоари за вода.

Управителят на фермата Костантин Наков обяснява, че европейският пазар търси прясно телешко месо от месодайни животни, угоени до 150-200 кг. Телетата на Валя Семкова намират добър пазар в Италия и Гърция. А българите все още ядат месо от бракувани крави. И за да се промени това, Валя Семкова ще прави и кланица. Така ще затвори производствения цикъл. В момента тече ускорено проектиране и през май следващата година е планирано кланицата да е факт. Това е напълно оправдано, тъй като в момента Валя Семкова има и второ стадо от 320 говеда Лимузин внос от Германия.

Само да припомня, че това е най-разпространената чистокръвна порода в Европа. Причината е бързото наддаване и отлагане на крехко месо с ниско съдържание на мазнини.

Угоените телета Лимузин са рекордьори по отношение на търговския рандеман (съотношение месо-кости).

Като истински бизнесмен, който има ясни планове за бъдещето, Валя Семкова е планирала и трето стадо. То ще е от животни Херефорд. Ще стартира с 50-60 броя.

Дейността на Валя Семкова е доказателство за това, че съчетанието между високопродуктивни породи животни, съвременно оборудване и бизнес усет може да направи печеливше месодайното говедовъдство.