За да се създадат условия, гарантиращи здравето и продуктивността на животните, е необходимо фермерите, ветеринарните лекари и зооинженерите, сключили договор за обслужване на животните, както и работниците - всички да полагат специални грижи през оборния период на отглеждане.

Това означава спазване на следните задължителни ветеринарномедицински и зоохигиенни правила

1) Осигуряване на необходимия фураж (груб, концентриран, сочен и др.) за животните по количество и качество до новата реколта, разпределен по видове и категории животни.

2) За младите, високопродуктивните възрастни и бременните животни трябва да се отделят най-качествените фуражи - витаминно сено, кръмно цвекло, моркови, както и редовно влагане във фуражните дажби на поливитаминно -минерални премикси за да бъде храненето им балансирано и пълноценно по отношение на основните хранителни вещества (белтъчини, мазнини и въглехидрати) и на активни биологични компоненти (витамини и др.).

3) Да се вземат конкретни мерки за правилно съхранение на всички видове фуражи (най-вече грубите и сочните), за да бъдат загубите от разпиляване и похабяване по-малко, което ще осигурява оптимално хранене (по количество и качество) при съставянето на фуражните дажби при изхранването на животните.

Контролът относно състоянието на фуражите до тяхното изчерпване трябва да бъде постоянен. Трябва да се следи добре ли са направени купите от сено и слама, рововете с кръмно цвекло, картофи, моркови и траншеите със силаж. Поддържат ли се в добро състояние направените канавки около тях за оттичане на водата при дъжд.

4) При съмнение за некачествени фуражи, които крият опасност за здравето и продуктивността на животните, е наложително да се изпращат фуражни проби за хигиенно-токсикологичен анализ. Сега те се извършват само в диагностичните научноизследователски ветеринарномедицински институти в София, Велико Търново и Стара Загора.

5) Огледайте за последно помещенията, в които ще зимуват животните. Там, където още не са приключили последните ремонтни дейности, трябва да бъдат взети спешни мерки за осигуряване ремонта на помещенията (оборите), за да се приведат в добро санитарно състояние. Те трябва да бъдат почистени, дезинфекцирани и варосани. Да са топли, сухи и с под, най-подходящ за съответния вид животни.

ВАЖНО! Ремонтираните вече обори с добри зоохигенни условия е предпоставка за отглеждане на по-жизнеспособни приплоди

Освен това:

Майките бързо се възстановяват след бременността, а новородените и подрастващите са с по-висока устойчивост, по-рядко боледуват и полученият прираст е значително по-висок.

6) В края на есента и в началото на оборното отглеждане животните се подлагат на клинично-профилактичен преглед и се вкарват в помещенията само здравите животни, изследвани, имунизирани срещу зарази и обезпаразитени срещу болести, посочени в държавната профилактична програма, която се изготвя ежегодно.

Всички слаби, преболедували и нископродуктивни животни се бракуват (не се допускат в оборите). По-нататъшното им задържане в основните стада е икономически неоправдано и тяхното място трябва да се заеме от млади и добре развити здрави животни, с генетични заложби за висока продукция.

От извършваните ретроспективни анализи за здравословното състояние на животните в уедрените ферми и промишлени комплекси се знае, че заболяванията при новородените и подрастващите животни от условно патогенни микроорганизми заемат близо 80 до 90% от всички заболявания при тях. А болестите на обмяната на веществата при високопродуктивните животни (кетози, остеомалация, родилна пареза, тревна тетания, остеодистрофия и др.) са сериозни проблеми, защото "спъват" възможностите за добър здравословен статус и висока продуктивност.

Това е възможно, ако се прилагат методите на профилактичната диагностика респективно диспансеризацията на високопродуктивните животни в стада с над 50-70 крави и при овце-майки с над 80-100 броя животни. Тези методи са изключително ефикасни за откриването на субклиничния стадий на незаразните заболявания (основно недоимъчните). По този начин ще бъде възможно ветеринарният лекар своевременно да прилага при засегнатите от определено заболяване на обмяната на веществата превантивна и заместителна терапия. Така се предотвратява клиничната поява на определено заболяване.