Ваня Велинска гр. Търговище

Стремежът по българското производство съвсем не е носталгия по миналото, а често възможност да се съчетаят два много важни фактора - качество и цена. През последните години трудно може да говорим за родни продукти, които да са свързани със земеделския сектор. На пръстите на едната ръка могат да се изброят тези, които работят в тази насока, като производството е свързано предимно със семена, пестициди, торове.

Безспорно сред българските фирми, радетели именно на родното производство, е Екофол. Компания с 30-годишна история, чиито продукти през последните десетина години станаха неразривна част от българското земеделие.

Истина е, че след приемането ни в Европейския съюз качеството на българското земеделие много се подобри. Истина е, че причината за това са навлизащите високодобивни сортове и хибриди, както и съвременни технологични решения които водят до по-успешно и печелившо агропроизводство. Високи добиви и качествена продукция са цели на всички фермери, за които производството не е просто едни субсидии, а предизвикателство и преди всичко професионализъм.

В условията на ниски изкупни цени е от изключително значение себестойността на растителната продукция да е възможно най-ниска. Това, разбира се, не означава, че фермерите трябва да свият разходите, които влагат в производството на растениевъдна продукция. Напротив, означава, че трябва да прилагат добри практики, които спомагат културите да се отглеждат максимално ефективно

Отдавна да засяваш качествени семена, да ториш балансирано и според запасеността на почвата и изискванията на културите, както и да водиш навременна растителна защита, не е достатъчно. В агротехниката на културите се включва прилагане на различни иновативни продукти, които макар и малка брънка в машината, я карат да работи с по-висок коефициент на полезно действие.

Именно такива са продуктите на Екофол, българският производител на листни торове. И ако доскоро използването на листни торове бе екстра, нещо което може да използваш или не, сега за професионалните фермери те са задължителна част от технологията им.

И тъй като по презумпция в мисленето на българите е да се съмняваме във всичко, решихме да гостуваме на място във фабрика на Екофол, за да се запознаем с производствения процес.

И ако допреди година просто щяхме да кажем как се създават торовете лактофол, както често с това име се визира и самата фирма, вече няма да е точно, защото в производство са и много нови продукти. Но за тях друг път.

Първо да се върнем в далечната 1982 година, когато група учени от Българската академия на науките, Института по физиология, Централния химически институт, Софийския университет и Държавния комитет за наука и технически прогрес, се обединяват с цел разработка на технологии за производство и приложение на листни торове. Сред първите, повярвали в новото изобретение, е и Иван Михайлов, днес един от председателите на Съвета на директорите на Екофол.

След усилена работа и много опити, през 1985 г. първият продукт с марката лактофол, е факт, признат от Националното патентно ведомство за изобретение.

През 1986 г. започнахме първото пилотно производство на торовете лактофол в София с една опитна полупромишлена инсталация, връща се в спомените си Иван Михайлов. Още на следващата години идва признанието за голямото постижение на българската научна мисъл в областта на селското стопанства, а именно продуктите лактофол. Те са отличени със златен медал на Световната организация за интелектуална собственост в Женева, което е най-високата награда в света, присъждана за интелектуални постижения в различни области на човешкото познание.

От тогава до днес производството на листи торове непрекъснато се усъвършенства, а фабриката - обновява. На мястото на някогашния кожарски цех, днес има модерно и съвременно предприятие, притежаващо различни сертификати, гарантиращи качеството на продукцията.

Реновирахме изцяло производствените мощности и внедрихме нови разфасовъчни линии и нови реактори за химическо производство, разяснява Румен Димитров, прокурист на акционерното дружество.

Имаме и нов специализиран склад за съхранение на химически вещества, който е и противовзривен. Разполагаме и с нов биотехнологичен възел с капацитет 250 000 литра дневно. Предстои да бъдат инсталирани и нови съоръжения, с които битехнологичният възел ще достигне капацитет 400 000 литра дневно. Въведохме в експлоатация нов цех за производство на AdBlue - добавка за намаляване на вредните емисии при дизеловите двигатели.

Дори по време на гостуването ми в завода, бе доставен още един специализиран съд за този възел, обърнаха внимание любезните ми домакини.

Това са само част от новостите, въведени, благодарение на три спечелени европейски проекта по конкурентоспособност.

Но за да имаме качествено производство и успешна продажба на листни торове, което не е никак лесна работа, се изисква комбинация от продукти, технологии и най-важното - екип, разяснява Татяна Михайлова, изпълнителен директор на Екофол.

През годините на развитие на Екофол постепенно производството се увеличава, формулациите стават все по-разнообразни, и за приложение при различни култури, опаковките и етикетите - по-модерни и с нов дизайн. Всички нови неща, които правим не са самоцел - те са предназначени да поддържат Екофол в крак с модерното българско и световно земеделие да решават проблеми и да гарантират отличен ефект от листното торене.

Освен добре познатите и разнообразни модификации с марката лактофол от тази година са факт и новите продукти от линиите Амино Експерт, Хеласол, Актисол. Граденият с годините авторитет ни помага и при въвеждането на новите продукти. Само за една година изключително много земеделски производители се довериха на тях. Освен това се произвеждат специализирани торове с ексклузивни права на водещи български дистрибутори, както и за големи търговски вериги.

От години торовете с марката са напуснали границите на България и се предлагат и в други страни. Сред най-сериозните клиенти са държави като Румъния, Турция, Виетнам, Мароко, Гърция и други. За Виетнам например се произвеждат специални листни торове, подходящи за черен и бял пипер, драконово дърво, каучуково дърво, кафе, чай.

В продуктовата листа на фирмата се наброяват 256 продукта за страната и 52 - за износ. За това разнообразие от продукти са необходими над 200 вида суровини, изготвени са над 250 рецепти и има над 87 вида различни опаковки. Разфасовките, в които се предлагат торовете, са: 10 литра за течни торове; 250 мл, 500 мл, 1 л и 10 литра за суспензионни торове; и 1000 литра за торове в контейнери за прецизното дозиране, за които е закупена най-новата линия във фабриката.

След завършване на проектите дневно ще има капацитет за производство на 150 000 литра течни торове, 50 000 л суспензии, 90 000 л торове с аминокиселини, 150 000 л Алфа 10.

Всички входящи суровини и качеството на листните торове се контролират чрез постоянни анализи в заводската лаборатория, която издава сертификат за всяка партида. Фирмата е сертифицирана по стандарт за управление на качеството ISO. А във фабриката се съхраняват по две проби от всяка партида, за да се следят и гарантират качествените параметри на продуктите.

През последните години реализираме висок ръст на развитие, споделя Татяна Михайлова. Това е благодарение на нововъведенията, които успяхме да направим . На също така и на хората, с които работим - и тези във фабриката, и агроном консултантите ни, които ежедневно са по полетата, и клиентите ни, които са преди всичко наши партньори и приятели. Често организираме открити дни за посещение в Екофол.

А колкото до действието на продуктите на Екофол, мнението на фермерите е красноречиво. Ето и какво споделят, някои от тях.

Генерал Тошево, ЗК Равнец

В стопанството на кооперацията всеки декар е напръскан с Импулс. В различни ситуации - след силна градушка, след засушаване и, разбира се, в повечето случаи в перфектни условия. Наблюдавахме едно много бързо стартиране на вегетацията и изравняване на братята.

Използвах новите продукти на фирма Екофол при всичките си култури. Доволен съм, както от ефекта на продуктите, така и от лесната работа и добрата разтворимост.

Румен Илиев, агроном

Голяма беше дилемата дали изобщо да правим разходи за торове и фунгициди... И тогава напръскахме с Импулс. Само след 7-8 дни растенията придобиха нормален зелен цвят, активираха се жизнените процеси и продължихме с технологията. Много добър добив!

Боян Бурчин, Вълчедръм

Отдавна познавам Екофол и продуктите й, доволни сме от тях. През 2016 ползвах и новите продукти - вижда се едно израстване на фирмата, ново европейско ниво показват новите продукти.

Иван Робов, Медковец

Страхотен продукт е База. Приложих го в слънчоглед, но си оставих и контрола.

Растенията бяха стресирани от хербицида и видях много бързо възстановяване - формираха се големи зелени листа, които цяло лято наливаха питата. А контролата прегоря доста бързо. И на добива пролича - по-пълни и големи са семките от пръскания участък.

Васил Онцов, Софрониево

За продуктите от серията Хеласол - има всички микроелементи, лесно разтворими - дали за самостоятелно приложение или добавяне към други листни торове - изборът е доста голям и с тях може да се реши всеки проблем.

Агрокласик, Подем

Третирахме слънчогледа първо с Лактофол, а по-късно с Импулс + Хеласол Mg и добивът е 330 кг/дка. Много сме доволни!

Цветан Бончев, Кнежа

Миналата година имахме рекорден добив от 963 кг/дка при пшеница с продуктите от серията Лактофол и Амино Експерт. Ще спазвам същата технология и занапред.