Ако не се гласува в зала, парите за старост няма да се индексират от 1 юли

Засега НОИ е без консолидиран бюджет с приходи и разходи за 2017 г.

Във вторник депутатите от бюджетната комисия не приеха чл. 1 от финансите на Държавното обществено осигуряване, в който се записват приходите и разходите му. Не бе гласувана и точката, според която бюджетът на ДОО влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Член 2 обаче, който регламентира разходите на отделните фондове на НОИ - пенсии, безработица и други бе гласуван.

“Малкият бюджет” бе приет с гласовете на ГЕРБ и РБ

Всички останали партии гласуваха против.

Причина за бламирането станаха внесените между първо и второ четене предложения на Патриотичния фронт и на “Атака” за по- високи социални плащания, основно за минимална пенсия, които бяха отхвърлени.

Първото предложение бе за минимална пенсия от 200 лв. и за преизчисляване на всички останали пенсии от 1 април 2017 г. Второто - за 300 лв. минимална пенсия от 1 юли 2017 г. Сметките на ПФ и “Атака” показват, че за първото са нужни допълнително 717 млн. лв. от бюджета, а за второто- 807 млн.лв.

От АБВ предлагат най-малкото увеличение – с 10%. Идеята на хората на Георги Първанов е вместо досегашния коефициент за година стаж от 1,1% в пенсионната формула догодина да бъде заложена тежест от 1,2%.

През комисията не мина и предложение на АБВ максималният осигурителен доход да се увеличи до 3 хил. лв., таванът на пенсиите да се вдигне до 1050 лв., а индексирането на останалите пенсии да е средно с 30 лв.

Така,

най-вероятно в пленарна зала ще бъде

подкрепено предложението на кабинета

за 2,4% ръст на пенсиите

от 1 юли 2017 г., както и за увеличаване на осигурителната вноска на 18,8% от 1 януари 2017 г.

“Браво, значи няма да има приходи, ще я караме само на разходи”, каза след гласуването шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Управителят на НОИ Бисер Петков предупреди, че ако не се приеме чл. 1 от проектобюджета на ДОО, всичко друго няма смисъл. Той обясни, че ако бюджетът не бъде приет, догодина НОИ ще работи всеки месец с 1/12 от разходите, разписани за тази година. Дори при такъв вариант обаче увеличението на осигурителната вноска с един пункт ще влезе в сила и ще стане 18,8% от 1 януари, смята Петков.

Той бе категоричен, че предвидената актуализация на пенсиите от 1 юли 2017 г. може да се случи само ако дотогава бъде приет нов закон за бюджета на НОИ.

Представителят на полицейските синдикати Валентин Грозев опонира срещу вдигането на осигуровките в сектор “Сигурност”. “Само на двеста метра от вас има хора, които всяка една секунда могат да се радикализират. Надявам се да не го подкрепите. Ако това се случи, полицаите ще излязат на протест”, заяви той.

А шефката на комисията Менда Стоянова заключи: “За всеки текст в закона имаше извиване на ръце, шантаж в името на стабилността.”

3,4 млрд.лв. за здраве догодина

Надзорният съвет на Касата може да разпределя резерва за всички дейности, а не само за лекарства и за болнична помощ. Това реши бюджетната комисия, която одобри финансите на НЗОК за 2017 г. на второ четене.

В бюджета на касата са заложени 3,45 млрд. лв. приходи и разходи. Предвидени са 200 млн. лева за извънболнична помощ, 211 млн. лв за специализирана помощ, 147 млн. лв. за дентална помощ, 77,5 млн. лв. за изследвания, 799 млн. лв. за лекарства, и 1,5 млрд. лева за болниците.

Здравната каса няма да финансира нови болници и нови дейности в съществуващи болници, записаха депутатите. Одобрени са и средства за застраховане на медицинския персонал. Лимитите за болниците остават.

Предложението на АБВ в бюджета на НЗОК да се заложат 150 млн. лв. повече приходи от здравни вноски не беше прието. Отхвърлено бе и искането им държавата да спре да плаща здравните вноски на държавните служители, съда, сигурността и разузнаването. 

Партийната субсидия засега остава 11 лв.

1 глас да носи 11 лв. бюджетна субсидия за партиите, решиха депутатите от бюджетната комисия във вторник. Те приеха на второ четене закона за държавните финанси. От 1 януари 2017 г. минималната заплата става 460 лв.

Диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица се увеличава на 460 лв., 500 лв., 550 лв. и 600 лв. в зависимост от дохода им. Максималният остава 2600 лв. Бюджетният дефицит остава 1,4% от БВП, ръстът на икономиката 2,5%, инфлацията 1,5%. Приходите ще са 35,4 млрд. лв., а разходите 36,7 млрд. лв. Във фискалния резерв трябва да има 4,5 млрд. лв., а максималният нов дълг за догодина е 1,2 млрд. лв.