Как влияе началото на зимата върху лозовите насаждения
Лозовите насаждения са чувствителни към много ниските температури. През зимата в някои райони незагребаните лозя измръзват в различна степен.
Това лозарите го знаят, но не всички са наясно, че обикновенно първо се повреждат пъпките а после идва ред на чеповете, стъблата, рамената и кордоните.
Повредите на пъпките при отделните сортове са различни. По-чувствителни са тези на десертните сортове, които измръзват при минус 15 - 16 градуса. Набъбнали пъпки се повреждат от минус 2,5 до минус 4 градуса.
Когато температурите са от минус 23 до минус 24 гадуса се повреждат всички пъпки, а под минус 25 градуса измръзва и цялата дървесина
При по-продължителен студ от минус 10 до минус 15 градуса частично измръзват и главните пъпки.
Пъпките на колтуците са по-устойчиви, резервните пъпки също са по-устойчиви от главните и често това спасява лозите.
ВАЖНИ СЪВЕТИ
За успешното презимуване на лозата при минусови температури е необходимо да се приложи цялостна система от агротехнически мероприятия.
Тази система е необходима, за да се осигури на лозите нормален растеж и добро узряване на леторастите, но през цялата вегетация.
През целия период, когато не са в поко, лозите трябва често да се обработват и поддържат чисти от плевели, да се осигури нормален хранителен и воден режим и добро слънчево огряване чрез правилно разположение на плодните звена и на леторастите в пространството на шпалира.
От пролетта нататък да се прилагат зелените резитби, особено при десертните сортове, да се натоварват лозите според тяхната растежна сила, да се води редовно борба с болестите и неприятелите.
Коментари