Излизат на повърхността само когато тя е суха и грапава (напр. дърво, хартия, камък, мазилка, метал или плат).

Отбягват влажни повърхности. Те паразитират по хората, но също така и по прилепи, кокошки, гълъби, други птици и опитни животни. Когато не се хранят с гостоприемника си, те обикновено стоят в гнездата си или в цепнатини в стаите или курниците. Обикновено реагират отрицателно на светлина, но когато са гладни, дървениците ядат и през деня.

За борба с паразитите може да използвате редица препарати - инсектициди за напръскване на помещенията в които се отглеждат, използвания инвентар, както и самите животни и птици, в съответствие с инструкциите на отделните производители.

За да навлезе препаратът в цепнатините на нападнатия от тях кокошарник между дъските, по-подходящи са препаратите на флакони под формата на спрей, които можете да купите от ветеринарните аптеки.

Може да унищожите гадините и с висока температура, като залеете стените и пода с вряла вода

Може да използвате и горелка за обгазяване в пукнатините. За да не се запалят дъските, намокрете ги предварително с вода.

Има и други препарати за сухо напрашаване или под формата на кремове, които се мажат на тънък пласт в местата, в които са се укрили насекомите.