Прието е да се смята, че Саанската коза трябва да бъде бяла, голяма и безрога. Да, най-често тя е бяла. Но се срещат и животни с бежов оттенък и много рядко със сиво-черен цвят на козината.

Според стандарта на породата ръстът на козата е от 72 см, а на пръча - от 77 см. Но козите растат до 3-4-годишна възраст, така че 1-годишната не може се сравнява с 3-годишна.

И още: възрастните кози тежат от 55 кг нагоре, а пръчовете - повече от 70 кг.

Липсата на рога също не е абсолютен признак

Саанската коза може да бъде както безрога, така и с рога. Друг е въпросът, че при по-голямо поголовие стопаните са принудени да премахват рогцата на яретата, за да не се травмират едно друго. Манипулацията се прави, когато яретата са на 1 седмица и след 1,5-2 месеца от тях не остава и следа. Ако си купите безрого подрастващо яре или възрастна безрога коза, не можете да познаете дали всъщност не са с отрязани рога.

Освен това козите имат т.нар. обици

Това са неголеми израстъци, покрити с козина, разположени на шията. Те могат да бъдат дълги или къси и не се смята, че това е нарушение на стандарта.

Срещат се и кози с брада или без брада

Дължината на козината също може да е различна. Саанската коза може да бъде късокосместа, със средно къса космена покривка или дългокосместа - това са все линии на една и също порода.