Грижите за лозите преди настъпването на зимата са съществено важни и се състоят в няколко вида мероприятия.

На първо място е дълбоката есенна оран, която е правилно да се прави веднага след приключването на гроздобера. Чрез нея се премахва уплътняването на почвата и се подобрява аерацията на коренообитаемия почвен слой. Унищожават се и поникнали плевели.

Има стопани с малки площи, които са закъснели, но и сега имат време за една обработка - да е на дълбочина от 20 до 30 сантиметра, като пръстта се обръща към лозите.

Така се улеснява по-късното загрибване на главините, което е задължително за районите с опасност от измръзване за млади лози на първата година от тяхното отглеждане.

Тази практика трябва да завърши най-късно до края на ноември, за да се изпреварят ниските температури

В райони, където има опасност от измръзване и лозите се отглеждат приземно, загрибването им е задължително.

Това е агротехническа мярка, която се извършва след есенната оран, след като опадат листата на лозите, но преди настъпване на силните студове.

В повечето лозарски страни в света лозята се отглеждат без загрибване. Така е у нас по Черноморското крайбрежие, в южните райони на страната и в микрорайоните с добър въздушен дренаж, където температурата не спада под минус 19-20 градуса. Не се загрибват лозите при средностъблените и високостъблените формировки.

Съществува защитно силиконово масло което има в състава си емулсия от 60% масло, криопротектор и емулгатор.

То предпазва от измръзване трайните насаждения при ниските температури през зимата и ранните слани през пролетта, а и спомага за съхранение на влагата през лятото. То е и силен прилепител, подходящ за съвместно приложение с РЗ препарати.

Зимното третиране с него се извършва наесен след 70-80% окапване на листата и рано напролет в началото на активната вегетация. Прилага се и превантивно 24 до 48 часа преди очаквани слани.

В случаите на вече паднала слана се нанася незабавно.

Фирмите производителки препоръчват на всяка опаковка колко мерителни капачки да се разтворят в 10 литра вода съответно за зимно или лятно третиране.

Маслото е подходящо за съвместно приложение с растителнозащитни препарати, като прилепител.