Задълбочава се проблемът със суровините за производство на храни

18 ноември 2016
Агробизнес
0
7011
 

Производството на храни в България e в обектива на поредния бюлетин на ИнтелиАгро. Според анализаторите броят на преработвателите, производството и износът растат, но предизвикателствата, свързани със суровинната обезпеченост, ограниченото вътрешно търсене и разходите за труд остават в сила.

Преработката на плодове и зеленчуци произвежда продукция на стойност около 300 млн. евро годишно – 8% от общата стойност на произведените в страната храни, а добавената стойност на направлението е 63 млн. евро през 2014 г., което е 9% от общата за сектор храни.

Изводът е, че преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро.

От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за сектора като цяло.

.Броят на преработвателите надхвърля 100 при плодовете и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на селскостопанска продукция по ПРСР. В същото време, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене, повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика. Производството на храни в България e в обектива на поредния бюлетин на Интели Агро, където се дава обща картина на нещата.

Според анализаторите броят на преработвателите, производството и износът растат, но предизвикателствата, свързани със суровинната обезпеченост, ограниченото вътрешно търсене и разходите за труд остават в сила.

Преработката на плодове и зеленчуци произвежда продукция на стойност около 300 млн. евро годишно – 8% от общата стойност на произведените в страната храни, а добавената стойност на направлението е 63 млн. евро през 2014 г., което е 9% от общата за сектор храни.

Анализът сочи, че средногодишните разходите за единица труд нарастват двойно след 2007 г. и надхвърлят 4200 евро през 2014 г. На този фон не е изненадващо, че броят на заетите в направлението намалява с почти една пета за същия период до под 6900 души (8% от всичко в сектор храни). Тенденцията се запазва дори при ръст в броя на преработвателите и обвързаното със създаване на нови работни места финансиране по ПРСР.

Преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро.

От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за сектора като цяло.

. Броят на преработвателите нараства след 2011 г., надхвърляйки 100 при плодове и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на селскостопанска продукция по ПРСР. В същото време, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене (виж по-долу), повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика.

Продължава да се задълбочава проблемът със суровинната обезпеченост в преработката на плодове. Делът на вносните суровини трайно нараства, доближавайки 30% (без да се отчитат цитрусите и бананите). Приблизително половината от преработените ябълки и праскови са вносни.

Обезпечеността с местни суровини при зеленчуците обаче се подобрява и делът на внесените количества се задържа трайно под 10%. Сред ключовите причини за това е развитието на собствено производство на суровини от преработвателите.

На фона на тенденциите във вътрешното търсене, пазарният стимул за развитието на отрасъла са външните пазари. България е нетен износител както на плодови, така и на зеленчукови храни, а стойността на експорта нараства устойчиво. Около 125 млн. евро е износът на преработени плодове през 2015 г. Над една трета е делът в стойността му на консервираните плодове, а една четвърт – на замразените плодове.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
1809
0

На заседанието в МЗХГ взеха участие ръководството на министерството, Държавен фонд "Земеделие", Българска агенция по безопасност на храните и представители на сектора.

1692
0

От агенция MARS коригират прогнозите си за добивите от различни култури в ЕС през 2017 година. Във Франция производството на зимни зърнени култури ще бъде под средното ниво за последните пет години.

3582
0

Във връзка с проверките на храни за българския и западноевропейския пазари, произведени от един и същ производител или предлагани под една и съща марка, Министерството на земеделието,

4959
0

Автентични фермерски храни предлагат до 18.30 часа днес малки производители от страната пред Министерството на земеделието, храните и горите в столицата.

4986
0

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева връчи първите договори, сключени по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Още от Фермер
540
0

През нощта ще преобладава ясно време. Утре ще е предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места,

513
0

Бългapин бeшe избpaн дa pъ?oвoди eдин oт вoдeщитe инвecтициoнни фoндoвe в oблacттa нa тexнoлoгиитe в Швeция, ?oйтo yпpaвлявa a?тиви зa 7 милиapдa eвpo, съобщава “Мoney.bg“.

306
0

Най-високата температура, измерена до 15.00 часа е в Сандански - 36 градуса. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, цитирани от “Фокус“.

5652
0

. Сега може да се засее зелен фасул, който ще е готов през есента и е подходящ за консервиране. . В края на юли и началото на август се засява ряпа. .

19683
0

Причините за безплодието са в особеностите на самия вид, т.е. те са заложени генетично. По принцип на едно и също растение се образуват и мъжки, и женски цветове.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Държавите членки трябва да създадат централни регистри на действителните собственици на дружества и тръстове За мен като комисар на ЕС по въпросите на правосъдието е от първостепенно значение да се води успешна борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма. Това е въпрос не само на сигурност, но и на справедливост.

Традиционният турнир по голф в Бад Грисбах Legends ProAm за поредна година събра много от звездите на европейския футбол от близкото минало. В поредното издание участва и легендата на националния отбор на България, “Етър”, “Спортинг” и “Щутгарт” Красимир Балъков. Той получава редовно покана от организаторите.

Не искам промени в екипа, искам добри новини - Г-жо Зурлева, отскоро вече отговаряте и за новините на “Нова Броудкастинг груп” като член на Борда на директорите. Какво ще се промени в Нова тв? - Освен по-голямата отговорност, която ще нося, нищо друго няма да се промени. Нямам никакви намерения да правя персонални промени в новините и актуалните

Отговор:Не уточнявате, в кой район отглеждате смокинята. Имайте предвид, че това е южна култура и условията за отглеждането й у нас не са подходящи навсякъде. Така например дръвчето понася добре горещината и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.