Задълбочава се проблемът със суровините за производство на храни

18 ноември 2016
Агробизнес
0
6120
 

Производството на храни в България e в обектива на поредния бюлетин на ИнтелиАгро. Според анализаторите броят на преработвателите, производството и износът растат, но предизвикателствата, свързани със суровинната обезпеченост, ограниченото вътрешно търсене и разходите за труд остават в сила.

Преработката на плодове и зеленчуци произвежда продукция на стойност около 300 млн. евро годишно – 8% от общата стойност на произведените в страната храни, а добавената стойност на направлението е 63 млн. евро през 2014 г., което е 9% от общата за сектор храни.

Изводът е, че преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро.

От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за сектора като цяло.

.Броят на преработвателите надхвърля 100 при плодовете и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на селскостопанска продукция по ПРСР. В същото време, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене, повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика. Производството на храни в България e в обектива на поредния бюлетин на Интели Агро, където се дава обща картина на нещата.

Според анализаторите броят на преработвателите, производството и износът растат, но предизвикателствата, свързани със суровинната обезпеченост, ограниченото вътрешно търсене и разходите за труд остават в сила.

Преработката на плодове и зеленчуци произвежда продукция на стойност около 300 млн. евро годишно – 8% от общата стойност на произведените в страната храни, а добавената стойност на направлението е 63 млн. евро през 2014 г., което е 9% от общата за сектор храни.

Анализът сочи, че средногодишните разходите за единица труд нарастват двойно след 2007 г. и надхвърлят 4200 евро през 2014 г. На този фон не е изненадващо, че броят на заетите в направлението намалява с почти една пета за същия период до под 6900 души (8% от всичко в сектор храни). Тенденцията се запазва дори при ръст в броя на преработвателите и обвързаното със създаване на нови работни места финансиране по ПРСР.

Преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро.

От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за сектора като цяло.

. Броят на преработвателите нараства след 2011 г., надхвърляйки 100 при плодове и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на селскостопанска продукция по ПРСР. В същото време, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене (виж по-долу), повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика.

Продължава да се задълбочава проблемът със суровинната обезпеченост в преработката на плодове. Делът на вносните суровини трайно нараства, доближавайки 30% (без да се отчитат цитрусите и бананите). Приблизително половината от преработените ябълки и праскови са вносни.

Обезпечеността с местни суровини при зеленчуците обаче се подобрява и делът на внесените количества се задържа трайно под 10%. Сред ключовите причини за това е развитието на собствено производство на суровини от преработвателите.

На фона на тенденциите във вътрешното търсене, пазарният стимул за развитието на отрасъла са външните пазари. България е нетен износител както на плодови, така и на зеленчукови храни, а стойността на експорта нараства устойчиво. Около 125 млн. евро е износът на преработени плодове през 2015 г. Над една трета е делът в стойността му на консервираните плодове, а една четвърт – на замразените плодове.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
90
0

Органичното земеделие в Европа се разраства,като ЕС пазарът съставлява през 2015 год., 27,1 млрд. евро или 8,4% от пазара на храни, съобщават експертите от CAPA.

90
0

Според последната прогноза на FAS USDA, през 2017 – 2018г вносът на пшеница в Египет ще достигне 11.5 млн. тона, което е с 0.5 млн. тона повече от текущия сезон Потреблението на пшеница в Египет ще

3258
0

"Находчиви" фермери са се научили как да прибират субсидии и от тази култура и заявяват площи единствено заради специалното плащане от 650 евро за хектар - ще вземе ли държавата мерки Диана

2835
0

Предупреждава анализаторът на публичната политика, пазарите и бизнес развитието в селското стопанство Стилиян Гребеничарски към ИнтелиАгро Като говорим за конкурентоспособност,

4707
0

Няма да допуснем да действа ограничителната заповед на служебния министър на земеделието и храните проф. д-р Христо Бозуков във връзка с мерки 10 - Агроекология и климат и 11 - Биологично земеделие

Още от Фермер
135
0

По време на селскостопанските изложения през миналата година на щанда на Trimble присъстваха едни от най-новите решения в областта на автономните машини и автоматизацията на обработките.

261
0

Награда "Машина на годината" спечели новата система EVEREST на лидерите в прибиращата техника Революционната иновация повишава ефективността на най производителните комбайни в света CR и CX Журито

1107
0

Екип на в. "Български фермер" Париж С придобиването на фабриката за производство на плугове от австрийската фирма Vogel & Noot, голямата немска фамилна компания Amazone за всякакъв инвентар от висш

639
0

Заплождане, бременност и кърмене Правилното хранене през този период може значително да увеличи стопанските резултати от отглеждането им. Бременността на свинете продължава средно 114-115 дни - 3

1251
0

Петя Григорова агрометеоролог при НИМХ - БАН Настъпилото съществено повишение на температурите в края на второто и в началото на третото десетдневие на март,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Центърът се намира в София Тех Парк, а общата инвестиция за изграждането му възлиза на 350 000 лв. На 22 март 2017 г. в София Тех Парк официално беше открит първият Innovation Center на Майкрософт в България под патронажа на президента на Република България Румен Радев. “Преди всичко, искам да поздравя хората и компаниите,

"Турция е под необявена обсада", пише в заглавие днес турският в. "Йени месаж" по повод на различни действия в някои европейски страни, сред които и България, по отношение на Турция, предава БТА. "Турция, която се намира под необявена обсада, понася удар след удар от страни, с които е съюзник в НАТО", посочва изданието.

Тревър Брукс, познат още като Абу Изадин, е бил арестуван в Унгария през 2008 година заради финансиране на терористични действия, предава "Дейли мейл". Когато бил спрян от полицията тогава и искали той да се легитимира с документи, Изадин представил само Корана. През 2015 година Изадин е пътувал с друг арестуван за тероризъм - Сюлейман (Симон)

Отговор:

Консултирахме се със специалист и той ни даде следния отговор на въпроса ви: "Стърготините не съдържат достатъчно хранителни вещества за нормалното развитие на растенията. И ако първоначално...

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.