Задълбочава се проблемът със суровините за производство на храни

18 ноември 2016
Агробизнес
0
6408
 

Производството на храни в България e в обектива на поредния бюлетин на ИнтелиАгро. Според анализаторите броят на преработвателите, производството и износът растат, но предизвикателствата, свързани със суровинната обезпеченост, ограниченото вътрешно търсене и разходите за труд остават в сила.

Преработката на плодове и зеленчуци произвежда продукция на стойност около 300 млн. евро годишно – 8% от общата стойност на произведените в страната храни, а добавената стойност на направлението е 63 млн. евро през 2014 г., което е 9% от общата за сектор храни.

Изводът е, че преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро.

От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за сектора като цяло.

.Броят на преработвателите надхвърля 100 при плодовете и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на селскостопанска продукция по ПРСР. В същото време, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене, повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика. Производството на храни в България e в обектива на поредния бюлетин на Интели Агро, където се дава обща картина на нещата.

Според анализаторите броят на преработвателите, производството и износът растат, но предизвикателствата, свързани със суровинната обезпеченост, ограниченото вътрешно търсене и разходите за труд остават в сила.

Преработката на плодове и зеленчуци произвежда продукция на стойност около 300 млн. евро годишно – 8% от общата стойност на произведените в страната храни, а добавената стойност на направлението е 63 млн. евро през 2014 г., което е 9% от общата за сектор храни.

Анализът сочи, че средногодишните разходите за единица труд нарастват двойно след 2007 г. и надхвърлят 4200 евро през 2014 г. На този фон не е изненадващо, че броят на заетите в направлението намалява с почти една пета за същия период до под 6900 души (8% от всичко в сектор храни). Тенденцията се запазва дори при ръст в броя на преработвателите и обвързаното със създаване на нови работни места финансиране по ПРСР.

Преработката на плодове и зеленчуци е сред най-интензивно инвестиращите направления в хранително-вкусовата промишленост. През 2014 г. инвестициите в материални активи нарастват с 50% на годишна база, надминавайки 36 млн. евро.

От тях 16 млн. евро са за машини и оборудване. Инвестициите заемат дял над 50% от добавената стойност в отрасъла, при средно 34% за сектора като цяло.

. Броят на преработвателите нараства след 2011 г., надхвърляйки 100 при плодове и 130 при зеленчуците. Известен принос за това има и финансирането на инвестиции в преработка на селскостопанска продукция по ПРСР. В същото време, продължаващото интензивно създаване на мощности, на фона на проблемите с наличието на суровини и ограниченото вътрешно търсене (виж по-долу), повдига въпроса доколко зад тези инвестиции има здрава бизнес логика.

Продължава да се задълбочава проблемът със суровинната обезпеченост в преработката на плодове. Делът на вносните суровини трайно нараства, доближавайки 30% (без да се отчитат цитрусите и бананите). Приблизително половината от преработените ябълки и праскови са вносни.

Обезпечеността с местни суровини при зеленчуците обаче се подобрява и делът на внесените количества се задържа трайно под 10%. Сред ключовите причини за това е развитието на собствено производство на суровини от преработвателите.

На фона на тенденциите във вътрешното търсене, пазарният стимул за развитието на отрасъла са външните пазари. България е нетен износител както на плодови, така и на зеленчукови храни, а стойността на експорта нараства устойчиво. Около 125 млн. евро е износът на преработени плодове през 2015 г. Над една трета е делът в стойността му на консервираните плодове, а една четвърт – на замразените плодове.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
3420
0

Инвестициите в нови технологии растат през последните пет години Оптимизират се разходите и се повишава ефективността на нивите Алма Давидова За да останат ефективни,

4257
0

Държавен фонд "Земеделие" обяви прием на заявления за предоставяне на финансова помощ по мярката за преструктуриране и конверсия на лозяот Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския

3528
0

Първото искане, което животновъдите смятат да отправят към новия министър на земеделието, е през тази година да бъде отворен прием на проекти по мярка 9 за учредяване на групи и организации на

16857
0

Рязкото падане на температурите стресна немалко градини и посеви, както и техните стопани. Фермерите от доста райони на страната са разтревожени за доста видове култури и питат специалистите какво

675
0

Фермерите в Румъния са завършили вече сеитбата на царевицата и продължават с тази на слънчогледа. По данни на МЗХ в Румъния, площите засяти с царевица в хода на текущата посевна кампания ще са

Още от Фермер
738
0

Прави се веднъж на 2-3 години чрез резници или зелени стъблени резници, дълги около 10см, по които има поне един възел. Стъблените резници се засаждат до средата на дължината си.

99
0

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще има временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е малка. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по

387
0

През нощта облачността ще намалее, вятърът ще отслабне. Сутринта ще е студено, с минимални температури между 0° и 5°, в котловините на Югозападна България, където вятърът ще стихне – и по-ниски.

6984
0

Въпрос: Тази година дюлята ми цъфтя много малко. По листата отначало се появиха светлокафеникави петна, които нараснаха и обхванаха целия лист. По дръвчето има много малко образувани завръзи.

2466
0

За да имат нормална продуктивност, кравите трябва да лежат около 12-14 часа в денонощие. През това време кравата почива, както и копитата й (трябва им време да изсъхнат).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тормозът продължава от 2 г. Гергана не иска да ходи на училище. Това каза пред bTV Мария, майка на малтретираното момиче в ямболското училище "Христо Смирненски". Припомняме, че в края на миналата седмица се появи видеоклип, на който се вижда как маскирани четвъртокласници бият момичето. Водихме я и в спешното отделение.

Шефът на Върховния административен съд Георги Колев казва още: * Няма нужда да се съкращават съдилища, те работят отлично * След края на мандата ми няма да остана в съдебната система * Надявам се следващият председател да е номинация на пленума на ВАС - Г-н Колев, неотдавна чествахте 10 г. от създаването на административните съдилища у нас.

Георги Караманев, зам. главният редактор на списание “Осем”, получи една от наградите в тазгодишното издание на конкурса “Южна пролет” за романа си “И додето се раждат лъчите”. В него той разказва историята на големия български фотограф Йордан Йорданов - Юри (1940-2009). Най-престижните ежегодни награди за дебют в българската литература бяха

youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.