Целта на всеки един домашен майстор е в максимална степен да възпроизведе условията на дървения съд, ако ракията му не се съхранява в такъв.
Както е известно много стопани държат ракията в стъклени дамаджани. В тях това, което се търси, се постига чрез набавянето на дървесина.
Каква да бъде тя обаче? Дъбова, черничева, акациева или друга - тук предпочитанието донякъде е лично.
Но първото и най-важно нещо е треските да бъдат от стара и суха дървесина която да е престояла не по-малко от една година.
На второ място преди да бъде използвана, дървесината ще трябва да се обработи.
Най-общо казано обработката на треските не е сложна.
Съвет: тя се изразява в това да се кипнат във вода за десетина-петнадесет минути дървените парченца и след това да се киснат в студена вода за 24 часа.
Изсушават се и чак тогава се внасят в ракията.
Каква да е дозата
Оптималната пропорция е да се сложат 2-3 грама трески в 1 литър ракия.
Майсторите знаят, че от доста време на пазара и в специализираните магазини се предлага и дъбов чипс. Той е добре обработен дъбов талаш. Дозира се по 1 грам в един литър ракия.
Коментари