т

Изборът е на Теодора Тодорова, която тръгва по стъпките на баща си Божидар Борисов

Семейството стопанисва земя в района на русенските села Мечка и Пиргово

Ваня Велинска гр. Русе

Продължаваме представянето на успяващи млади хора, които достойно следват стъпките в агробизнеса на своите родители.

Те са второто поколение фермери след демократичните промени, връщането на земята и полагането на основите на пазарното стопанство. Те са млади и амбициозни, непрекъснато се учат, за да са по-успешни. Те вече градят съвременни стопанства, въвеждат нови технологии и правят модерно земеделие.

Разговаряме с Теодора Тодорова, току-що дипломирала се със степен магистър в Аграрния университет в Пловдив.

Тя е млада, красива, едва 26-годишна и вече търсеща своето място в света на агробизнеса.

На пръв поглед, ще предположите, че на това момиче ще му отива повече да се занимава с нещо стилно, като мода например. И няма да сте далеч от истината, защото Теодора е завършила техникума по облекло в Русе.

За съжаление, ще каже някой, но от мен адмирации, за това, че е избрала предизвикателствата на земеделския бранш пред лъскавия моден свят.

Като всяка млада жена и аз обичам хубавите дрехите, модата като цяло, предпочетох обаче да се занимавам със земеделие, споделя Теодора Тодорова. В тази област виждам много предизвикателства, и колкото и банално да звучи - харесва ми.

Интересът на Теодора към земята е съвсем закономерен. Баща й Божидар Борисов цял живот се е занимавал с това, отначало в държавни структури, а после и в частния бизнес.

Като ученичка помага с документацията, брои камионите и следи прибирането на продукцията при жътва. Вместо да продължи модното си образование обаче, тя учи във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите - филиал Русе, а по-късно завършва и Аграрния университет в Пловдив.

Едва започвайки разговора, телефонът на Теодора звъни, търсят я за теглене на камион с царевица. Продължаваме да говорим на път за базата.

Както виждаш, момиче за всичко съм, споделя ми Теодора. Където има работа там съм - мета складове, наблюдавам прибирането на продукцията, да не остане зърно в машините, да не капе масло от трактора, да не е счупена капачката на ремаркето, тъй като при изсипването на зърното често се случва, и т.н., и т.н.

Тя е човекът, който се занимава с раздаването на ренти, със сключването на договори, с покупката и продажбата на земя. Все пак младата бизнес дама споделя, че е в началото на пътя, все още не знае много тепърва се запознава с тънкостите на занаята.

Земеделието е работа, която учиш цял живот, казва Теодора. Колкото повече и с разнообразни дейности се занимавам, съм наясно, че предизвикателствата са много.

Млада, но мъдра. Вече е наясно, че в земеделието нищо не е сигурно. Само да напомним капризите на природата, за несигурния пазар с падащи цени, административни изисквания и тежести, който допълнително затрудняват фермерите. За съжаление, тенденциите са, бизнесът да продължи да бъде проблемен и не много лесен.

Гледам от малка как баща ми работи, как се справя с трудностите, споделя Теодора. Първо просто исках да му помагам, с каквото мога, но постепенно се увлякох и работата ми стана интересна. Виждам колко много неща постигна, тъй като е започнал от нулата. Аз искам да доразвия бизнеса, да го надградя. Опитвам се да се запозная с всички аспекти на производството, но ми е ясно, че това ще отнеме доста време.

Стопанството на Божидар Борисов и Теодора е типично семейно обработват около 3 500 дка в землището на русенските села Мечка и Пиргово. Отглеждат основните култури - пшеница, царевица, слънчоглед. Въпреки трудностите, справят се и успяват. За съжаление, след успешната 2013 г., когато производствените резултати в стопанството са много добри, следващите години не са толкова успешни, но успяват да вържат сметките.

Още - четете в броя на "Български фермер" от 17 ноември