Да се въведе временна национална защита на наименованията на продуктите, чиито заявления-спецификации са преминали националната процедура за одобрение и са изпратени за разглеждане в Европейската комисия, за да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Това предвижда изменение на наредбата, която регламентира подготовка и представяне на искания до Европейската комисия за земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, съобщи Агрозона.

Временната национална защита се ограничава само до територията на Република България. С промените в наредбата се улеснява процедурата за изменение на спецификацията на продукти със защитени наименования за произход, защитени географски указания и храни с традиционно-специфичен характер, като отпада проверката на място при членовете на групата производители от компетентния орган, тъй като те са обект на контрол от контролиращото лице.

При този контрол се извършва задължителна годишна проверка, а при установени несъответствия се извършват и допълнителни проверки. Освен това, при необходимост, компетентният орган осъществява надзорни проверки на място.

От Приложение 1 на наредбата отпада също така посочването на членовете на групите производители в заявлението, тъй като техният брой не е постоянен, което налага изменение на заявлението-спецификация, за да се актуализира информацията в него.