И ГЕРБ, и БСП отказват категорично
да правят нов кабинет в този парламент

Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управлява - ако искат, могат да си направят правителство. Така премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов потвърди снощи твърдото си намерение за оставка. Вероятно тя ще бъде подадена във вторник, стана ясно от думите му.

В понеделник партията ще направи “добър анализ” на резултатите, каза лидерът.

“Анализ и на

кметовете в

страната и ще

потърсим

отговорност”, допълни той.

Някои ще кажат, че тласкаме страната в политическа криза, не - има ново мнозинство: БСП, ДПС, ДСБ и други, обясни той. Може още в мандата на това НС да си направят кабинет за 2 г., а ако им трябва кворум, ще сме там, обеща той.

Увери, че не е сърдит, и поздрави победителите. Но поиска извинение от тези, които са обвинявали ГЕРБ в задкулисие с ДПС. “Неслучайно поставих правителството като залог - знаех каква мощна подкрепа ще получат”, доразви той тезата за новото мнозинство. “Г-н Радев може да не е ходил до партийните централи, но други са ходили”, допълни Борисов.

Препоръча на бъдещите нови управляващи

да вземат и

лидера на ДСБ

Радан Кънев в

коалицията си Поздравявам и него, той направи всичко възможно да разбие център-дясното, каза лидерът на ГЕРБ по адрес на някогашния си партньор.

“Сега вече и бюджетът не може да се приеме - слушах вчера г-н Каракачанов, приоритетите на ПФ са други, значи ние с РБ нямаме мнозинство”, даде още аргументи премиерът за края на втория си кабинет.

За 2 години трети компромис не можем да направим, отсече той. И допълни, че ще върне мандата за нов кабинет, който ще получи от президента Росен Плевнелиев.

Същото ще направи и БСП. Ще върнем мандата, който ще получим,

няма да

приемем

покана за участие

в кабинет и с

мандата на ДПС, категорична бе час по-късно лидерката на БСП Корнелия Нинова. 

При такъв вариант е най-добре Плевнелиев да вземе списък от БСП за служебни министри, за да не прави той сега един служебен кабинет, после Радев, встъпвайки в длъжност, да го подменя, препоръча настоятелно Борисов.

И неочаквано разви нова теза: “Свикването на ВНС е задължително.” 

Краят на март, началото на април са най-ранната възможност за насрочването на извънредни парламентарни избори, след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка.

Според правилника на Народното събрание подаването на оставка от правителството се приема за искане на вот на доверие. Тогава дебатите и гласуването се насрочват за първото пленарно заседание, след като оставката, подписана от министър-председателя, е постъпила в деловодството на НС, така че вероятно това ще стане още тази сряда.

Така стана при оставката на първия кабинет “Борисов” през 2013 г. и на този на Пламен Орешарски през 2014 г. И двете оставки бяха връчени в сряда, а гласуването им бе още в четвъртък.

кабинет “Борисов” даде оставка,

До последно в неделя високопоставени фигури в ГЕРБ и правителството опитвали да убедят Борисов той да състави нов кабинет, за да не се тласне страната в дълбока криза. Схемата била, след като подаде оставка, да оползотвори първия мандат, който президентът Плевнелиев трябва да връчи на най-голямата парламентарна група. В този трети кабинет “Борисов” със сигурност щели да останат само 3-ма министри като най-успешни - правосъдният Екатерина Захариева, финансовият Владислав Горанов и регионалният Лиляна Павлова. Заедно с реформаторите и патриотите ГЕРБ биха имали нужда само от подкрепата на още една парламентарна група (примерно БДЦ) или на 8 независими.

Вместо това обаче от вчера все по-високо зазвучаха призиви за съставянето на кабинет на националното съгласие за няколко месеца. Това допусна и изборният експерт Михаил Константинов пред “24 часа”. Приемането на бюджета и поправките в избирателния закон трябва да станат при максимално съгласие от това Народно събрание, насочи в тази посока и Корнелия Нинова на пресконференцията на победителите в НДК.

И ГЕРБ, и БСП увериха, че мажоритарните избори ще влязат в Изборния кодекс.

Най-ранната дата

за разпускането

на НС е

22 януари,

когато в длъжност встъпва новият президент Румен Радев. За оставащите дотогава 3 месеца от мандата му настоящият Росен Плевнелиев няма право да разпуска депутатите.

Теоретично през това време кабинетът в оставка може да продължи да изпълнява задълженията си и да защитава внесения вече в НС бюджет, но Борисов вече декларира, че не го желае. Иначе конституцията и решение на КС от 1992 г. определят, че президентът няма срок, за да връчи да връчи мандат за ново правителство на ГЕРБ и така да започне въртележката от даване/връщане на мандати, която предшества назначаването на служебен кабинет.

През 2013 г.

Борисов

управлява в

оставка от

21 февруари

до 13 март,

когато бе назначен служебният кабинет на Марин Райков. А при изтичащия си мандат президентът Желю Желев забави топката, за да поеме Петър Стоянов процедурата след падането на Жан Виденов.

“Когато човек е на кръстопът, една крачка встрани може да му промени изцяло посоката на пътя, да се окаже, че не отива там, накъдето е тръгнал, или дори, че се връща назад. Очаквам България на кръстопътя, на който се намира, да не обърка посоката, по която върви”, коментира пък вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

Борисов:

Задължително е

да се свика Велико

народно събрание

0 лв. партийна субсидия на спечелен глас, мажоритарен вот и намаляване

на броя на депутатите предложи премиерът

Цецка Цачева: Готова съм да подам оставка не само като председател на НС, но и да

напусна парламента, ако това е волята на ГЕРБ

Трябва преформатиране на цялото политическо пространство

Премиерът Бойко Борисов се обяви за свикване на Велико народно събрание, обеща, че партията му ще подкрепи въпросите на референдума, и предложи партийната субсидия да е 0 лв. на глас.

“Референдумът въпреки много условности ясно показа, че над 3,5 милиона души желаят промяна. Мисля, че вече свикването на Велико народно събрание е задължително! Явно е, че политическата класа в този си вид и в този начин на управление нещо не е добре. Голяма част от хората се чувстват неудовлетворени”, каза Борисов.

“За трите въпроса от референдума ще настояваме, ще участваме, ще гласуваме да влязат в сила и да станат закони. Но 1 лв. партийна субсидия ще даде възможност олигарсите с черни пари да участват в изборите. Затова – нула лева!! Където е един, там и нула. С 1 лев няма да се води никакъв политически живот в никоя партия и тези, които се занимават с политика, го знаят добре! Така че да отидем на нула лева, мажоритарен вот и, разбира се, ние също винаги сме били да се намали броят на депутатите. И по трите въпроса ще действаме с цялата си мощ”, зарече се Борисов.

Кадидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева обаче направи уточнение, че това дали да се свика Велико НС, за да се промени конституцията, както иска ГЕРБ, зависи от волята и на останалите групи в сегашния парламент. По конституция са нужни 160 депутатски гласа.

Тя обяви, че е готова да си тръгне от парламента. “Част от вината е моя - достатъчно съм самокритична да го призная. Ако такова е решението на моята партия и парламентарна група, съм готова да си подам оставката не само като председател на Народното събрание, а и да го напусна като депутат”, каза победеният кандидат на ГЕРБ за президент. “Ще научите това, няма да остане скрито”, отвърна Цачева на въпрос не трябва ли да е личен акт, а не партийно решение. Посочи и че ако опозицията в парламента поиска оставката ѝ, също е готова да я подаде. Благодари на всички, гласували за нея, и обяви, че проблемите ѝ на тези избори били апатията и популизмът.

Румен Радев:

Демокрацията

победи страха

И тв “Россия”

следи генерала

“Демокрацията победи апатията и най-вече страха.” Това бяха първите думи на ген. Румен Радев на влизане в международния пресцентър в НДК в 20,40 ч снощи.

Много чужди медии проследиха как гласува ген. Румен Радев в столичната професионална гимназия по транспорт “Макгахан”.

Сред телевизиите, които отразяваха вота на ген. Радев, бяха телевизия “Россия”, немската ARD, както и агенция Франс прес.

На английски кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП, каза пред камерите, че се надява тези избори наистина да са много позитивни и да донесат ново бъдеще на България и българските граждани.

“Мисля, че водихме етична кампания от началото до край. Затова моралната победа е налице, но политическата тепърва предстои”, каза още ген. Радев.