Първо да поздравим победителите - Радев и Йотова. Благодарим на тези, които подкрепиха нас, на колегите от ДПС, които положиха усилия Радев да спечели.

В първия работен ден, не знам дали е понеделник или вторник, подавам оставка, заяви премиерът.

"Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия. Държава се управлява трудно, особено в тази тежка ситуация, в която е целия свят. Новото мнозинство явно се показва. Който ме е обвинявал в задкулисие с ДПС - да ми се извини веднага. За тези две години не можем да направим трети компромис - не се харесвахме с РБ, нито с други, но ситуацията след Орешарски налагаше компромиси.      

От тук нататък ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни, ще направим анализи вътре в партията, ще направя анализи на кметовете из страната и ще потърся много сериозна отговорност. 

Поздравявам и Радан Кънев, който направи всичко възможно центъра да се разбие.", коментира Борисов.        

При новата ситуация в парламента сега от резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Всъщност не само не могат да се направят реформи, мисля че дори и бюджетът не може да се приеме. От това, което слушах вчера от г-н Каракачанов и приоритетите, които имат ПФ рязко се разминават с това, което имаме ние в бюджета. При това положение само тази част от РБ и ГЕРБ няма как да има мнозинство в Парламента“, обясни премиерът.                                                                                                                                               

"Ясно стана, че над 3 млн. и половина желаят промяна. Свикването на Велико народно събрание е задължение. Политическата класа не е добре, това стана ясно. За трите въпроса от референдума ще гласуваме да влязат в сила и да станат закон. Ние винаги сме били да се намали бройката на депутатите", каза още премиерът.               

"Ние сме партия, която се учи от грешките си, взимаме си поуки. Винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам. В тези избори хората ни казаха "нещо не е както трябва, вашите приоритети може да са добри - но явно има и по добри"", каза Борисов.

"Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот. Лесно беше всички негативи срещу нас, а те да трупат позитиви.

След като подадем оставка, президентът ще я даде на ГЕРБ, ние ще я върнем. Ще я даде на БСП - те да правят кабинет с когото искат - с ДПС, с Радан. Даваме възможност на новото мнозинство да управлява", заяви Борисов.

После като идете при Нинова (обърна се Борисов към журналистите), питайте я дали ще прави правителство.

"Преди две години, ако не бяхме приели да управляваме, щяхме да сме още в политическа криза", коментира Борисов.

"Загубата на ГЕРБ е категорична, ясна. Проблемът си е в нас, разбира се. Това, че са се обединили срещу нас им дава възможност да управляват сега", каза той.