* Към минипарниците се предявяват същите изисквания, както и към големите парници. Те трябва да гарантират благоприятни условия за развитието на растенията - температура и влажност на въздуха, ниво на въглеродния диоксид, температура на почвата и разбира се, слънчева светлина. Желателно е за максимална осветеност лицевата част на парника да е обърната към югоизток или югозапад.

* Когато избирате типа и размера на минипарника, трябва да се съобразите с мястото, с което разполагате, вида и количеството растения, които ще отглеждате в него. Парникът, запълнен от растения, винаги се оказва малък, затова се препоръчва модел, който може да разширите и удължите при нужда. Височината на парника е важна, ако ще отглеждате растения в саксии или високо растящи цветя. За временно увеличение на височината може да го поставите върху редица тухли.

* Парникът може да е стационарен или подвижен. Ако е стационарен, разположете го там, където ще получава най-много светлина през периода на отглеждане на растенията. От друга страна мястото не трябва да е много открито и ветровито. Ако парникът е преносим, изберете лек материал за конструкцията, за да го местите лесно в границите на градината.

* В минипарника не може да влезете и всички работи трябва да извършвате, като се намирате извън него. При комбинирането на редици от минипарници достъпът до растенията може да се затрудни. Преценете внимателно разстоянията между тях.

* Голям враг на минипарника е кондензът по вътрешната повърхност на покритието. Кондензираните върху студената долна повърхност водни пари водят до загуба на топлина и влага в парника, намаляване на осветеността до 35-40%, в резултат на което се затруднява фотосинтезата, намалена е възможността за акумулиране на топлина през деня и др. Опасна е и капещата върху растенията вода, която е условие за разпространение на болести. Кондензът се появява обикновено при резки колебания в температурата (през ранна пролет). Има два начина да се преборите с него - парникът да се проветрява (вентилира) редовно, особено когато влажността на въздуха е значителна, или да се снабдите със специално "антикапково" покритие.

* С понижаването на външната температура през нощта топлината в парника рязко намалява. Ако прецените, че има опасност растенията да измръзнат, може да осигурите допълнително покритие на минипарника за през нощта - използвайте чували, няколко слоя дебел полиетилен или дори стари черги. Краищата затиснете с тежест, за да не се разместят. Задължително вдигайте покритието през деня, за да не страдат растенията от недостиг на светлина.

* Ако ще ползвате парника и в по-топлата част на годината, трябва да помислите задължително за предпазване от прегряване.