Ася Василева, наш спец. пратеник в Италия

Manitou Group, световен лидер в производството на товарачи, представи напълно нова гама телескопи, предназначени за земеделието. Серията, наречена NewAg (ново земеделие), дава отговор на всички настоящи и бъдещи потребности на земеделците от цял свят. Представена на грандиозно събитие в Сардиния, Италия, пред повече от 600 дилъра, между които представители на компания "Златекс", официален вносител на марката за България, и 60 журналиста от цяла Европа, новата серия направи сериозна заявка за лидерско място на световния пазар на товарачи.

Съставена от 9 модела, тя се характеризира с широк избор между различни трансмисии, напълно нова кабина с патентованата система за лесен достъп Easy Step, оптимална видимост, увеличени конски сили на двигателите, подобрена звукоизолация и много иновации, повишаващи комфорта, работата и продуктивността на машините. Заедно с пълната гама услуги и ненадминатия сервиз товарачите от серия NewAg имат най-ниската цена за подръжка и работа на пазара въобще.

Всички обаче знаем, че добрата машина е само половината от пазарния успех. Другата, не по-маловажна половина, е добрият търговец. За радост на българските фермери у нас брандът е представен от сериозна компания като ЗЛАТЕКС, което им гарантира добро и безпроблемно обслужване.

Иван Иванов, Деян Добрев, Петър Матеев и Красимир Радев от фирма ЗЛАТЕКС бяха сред поканените на внушителното представяне на серията NewAg на прекрасния италиански остров Сардиния. С тях разговарях за новата серия и за това, какво впечатли професионалисти като тях в новите машини.

"Новото портфолио на Manitou е пълно с положителни изненади. Машините са направени изключително функционално, буквално около оператора. Като се започне от влизането в кабината - по-добър достъп, благодарение на новото стъпало, което е патент на Manitou. Седалка, интериор, трансмисия, двигател, всичко е поставено на много сериозно ниво.

Това, което най-много ме впечатли е самата концепция - да се направи машината по-удобна, по-функционална и по този начин да се увеличи производителността на оператора. Също така и икономията на гориво, което пък е плюс за собственика на машината", разказа Деян Добрев.

"Ако навлезем в детайлите - джойстикът е променен, бутоните за управлението на хидравликата и другите функции са уникални - те могат да се нареждат така, както е удобно за оператора. Двигателят е с увеличена мощност", добави той.

"Много впечатляваща е мотивацията на собствениците, мениджърите и инженерите на Manitou.

Разбира се основната цел на всички е да се увеличи пазарния дял на компанията в световен мащаб от 32 на сто през миналата година на 35 на сто през следващите. Това е един сериозен ангажимент и към нас в компания ЗЛАТЕКС като официален дилър на бранда за България. От догодина започваме продажбата на новите модели", каза Иван Иванов.

Петър Матеев прибави още детайли около новите машини:

"Двигателят Deutz, с които вече са оборудвани всички модели, се слави със своята икономичност.

Той отговаря на нормите Tier 4 Final със SCR. Двигателят има повече мощност и работи на облекчен режим".

"Друг важен момент е, че част от обслужванията, които се извършваха на 1000 моточаса, сега вече ще са на 2000. Това в годишен план спестява около 7-8 процента като разходи за консумативи, масла и филтри. Това, което е наистина впечатляващо е намаленото ниво на шум - от 80 на 73 дБ. А над 70 ДБ всеки един децибел се усеща чувствително в кабината. Тук от Manitou са поработили много сериозно. Кабината е изцяло нова. Тя се е превърнала в едно много удобно и комфортно работно място.

Новите модели са с около 10-ина конски сили повече от досегашните, а част от тях са с по-голяма товароносимост. Двата най-продавани модела досега в България МLT 735 и МLT 732 ще бъдат заместени съответно с MLT 737 и MLT 733. При тях дори и стандартните версии са с доста високо ниво на оборудване. Има много опции като например камери за задно и за предно виждане, опции за телеметрия, тоест следене на машината къде се намира, какви са нейните покщазатели, дали работи, разход на гориво от собственика, от дилъра и от самия производител.

Manitou е пионер в тази област при телехендлерите. Това го има вече в тракторите, но за първи път е приложено и при товарачи.

Надявам се освен тези два модела да успеем да наложим и по-широк спектър от товарачите на Manitou в България. Новите модели са общо 9, като голяма част от тях са подходящи за българските условия. Всеки един модел е специализиран за конкретната ферма, така че можем да отговорим на всички нужди", каза още Деян Добрев.

А Иван Иванов, бранд мениджър в компания ЗЛАТЕКС за Manitou, добави още няколко важни за българските фермери подробности:

" Поехме представителството на Manitou за България с летящ старт, по средата на годината. За нас това беше една много приятна изненада, тъй като Manitou e световен лидер в бранша. Това разбира се е и доста ангажиращо, тъй като ние трябва не само да поемем представителството, но и да надградим обслужването на клиентите и пазарния дял.

Именно това е и основната цел на компанията със създаването на новите модели - да могат да се покрият всички нужди на всички земеделски и животновъдни стопанства".