Ася Василева

Както и с всичко в живота, свикнали сме, че винаги трябва да се прави компромис. Така е и с техниката. Ако е висококачествена и производителна, то ще е скъпа. Ако е евтина, ще трябва да се примирим с недостатъците й.

А представяте ли си да не беше така? Колко хубаво би било да можеш да извадиш малко пари и срещу тях да получиш добър трактор с перфектно качество, двигател и трансмисия от водещи световни производители, най-съвременна технология и т.н.!

А сега спрете да мечтаете и просто посетете център на Агро Скай, където ще ви предложат именно такъв трактор. И дори ще ви дадат да поработите с него преди да решите дали да го платите или не.

Става дума разбира се за тракторите Solis. Безкомпромисните индийски машини, предназначени за всякаква работа в земеделското стопанство, вече са завоювали доверите на фермерите в повече от 90 страни по света. От една година те вече са и на българския пазар, благодарение на официалния представител на марката у нас - фирма Агро Скай.

Централният офис на фирмата дистрибутор посетих и аз, за да се срещна с Адитя Сингх, международен мениджър на Solis, пристигнал от далечна Индия специално, за да се срещне с българските фермери и да се убеди, че качеството и обслужването, което те получават са на възможно най-високо ниво. Ето какво разказа господин Сингх пред мен:

- Тракторите, които произвежда нашата компания работят в цял свят. На пазара в Европа за момента се предлагат трактори с мощност до 90 к.с., но следващия месец на изложението EIMA в Болоня ще представим и модел с мощност 110 к.с., предназначен за европейския пазар. Подготвяме и премиера на трактор с мощност 120 к.с. Много скоро ще се настаним трайно и в този клас на мощност.

Тракторите Solis са оборудвани с двигатели Common Rail, наша собствена разработка. Притежаваме отделен завод за производство на двигатели, които се правят по технология, която разработваме вече 40 години съвместно с японската компания Yanmar.

Това което е особено интересно в нашите трактори, разбира се, е цената. Не може да се намерят толкова качествени трактори на такава добра цена никъде другаде. Непрекъснато пътувам в цяла Европа и се срещам с нашите клиенти.

Всички са доволни от качеството на машините и от цената им. В този ценови сегмент, в които работим, има много малко компании. Повечето от тях са китайски, но качеството изобщо не може да бъде сравнено. При нашите трактори гарантираме, че качеството на производството е такова, че години наред може да не се наложи никакъв ремонт.

С китайските трактори често възникват и проблеми с наличието на резервни части. Това обаче не се отнася за нас. Ние произвеждаме огромно количество резервни части, като имаме огромен склад в Чехия. Освен това всеки дилър подържа собствен склад с резервни части. Така че следпродажбеното обслужване и резервните части не са проблем за тракторите Solis.

В България сме сравнително отскоро - около една година.

Тук има много добър потенциал за нашите трактори. Очакваме да продаваме скоро по 100 трактора годишно. Имаме и силен дилър в лицето на Агро Скай. Те оказват много силна подкрепа на българските фермери като сервиз, обслужване и резервни части. Знаем, пазарът е труден, тъй като фермерите са много зависи от програмите и субсидиите. Но все пак успяхме да продадем много повече машини от предходната година, когато стъпихме за първи път на българския пазар.

Тракторите Solis може да се използват от всякакъв вид фермери - градинари, овощари, животновъди. Подходящи са дори за оран. В Индия всяка година продаваме около 100 000 трактора.

ВИЗИТНА КАРТИЧКА

Intеrnational Tractors Limited (LTD) е сред най-големите производители на трактори в Индия с годишно производство от 150 000 трактора. Модерният завод на компанията в провинция Пунджам заема площ от 200 000 кв. м. ITL произвежда широка гама трактори и инвентар с мощност от 20 до 110 к. с. с брандовете Sonalika и Solis. Компанията изнася своите машини в 90 страни от цял свят като има 1800 дилъра и 5000 сътрудника.

ITL има сключено партньорство с японския производител Yanmar, целта на което е взаимстването на ноу-хау с цел продуктите на ITL да отговарят на най-високите световни стандарти за качество.

Компания ITL е призната в цял свят като компания, която произвежда продуктите си без никакви дефекти, подтвърждение на което са многобройните международни сертификати за качество, който са присъдени на производителя.

Мотото на ITL е да работи в услуга на фермерите от цял свят като им осигурява цялостни технологични решения с висококачествени машини. Компанията предлага и безкомпромисно следпродажбено обслужване на машините, независимо в коя точка на света се намират те.