Ръст от 4,5%-5% на туристи се очаква в зимните ни курорти. Прогнозата е на базата на направените заявки за чартъри. За Русия те са 24% повече, за Израел увеличението е с 20%, а за Ирландия - с 3-4%.

Това съобщи министър Николина Ангелкова в Пловдив, където присъства на изнесено заседание на националния съвет по туризъм. По думите й, повишения има и на гостите от Румъния, Гърция, Сърбия, Македония, които пътуват до планинските ни бази с автомобили.

"Както за плажовете, така и за ски пистите у нас ще бъде направена интерактивна карта и качена на сайта на министерството на туризма", добави Ангелкова.

В началото на ноември ще стартират турове на над 240 журналисти и повече от 40 туроператори от 40 държави, които ще обикалят зимните ни почивни бази. Предстоят съвместни проверки на министерството и Комисията за защита на потребителите в зимните курорти. Целта е да се установи дали всички обекти разполагат с необходимата техническа обезпеченост, за да посрещнат скиори. От КЗП заявиха, че през летния сезон са извършили близо 5000 проверки, съставени са 300 акта, което е с 6-7% по-малко в сравнение с миналата година.

Най-честите нарушения са извършване на услуги с по-ниско качество от обявеното.