През октомври Европейската агенция по лекарствата (EMA) публикува данни за продажбите на ветеринарни антибиотици в ЕС през периода 2011-2014 г. От ЕМА констатират, че продажбите им в повечето европейски държави продължават да намаляват.
Но според експерти от британската организация Alliance to save our antibiotics много европейски страни направо са се провалили в борбата с рутинното използване на антибиотици в животновъдните ферми. Те обясняват, че употребата на антибиотици в Европа остава два пъти по-висока - и в хуманната, и във ветеринарната медицина.
Изследване на антимикробната резистентност, поръчано от английското правителство, препоръчва краткосрочната цел за използването им в животновъдните ферми да бъде 50 мг антибиотик на килограм живо тегло. А средната употреба в европейските ферми е над 3 пъти по-висока - 152 мг/кг.
Според Coilin Nunan, експерт в Alliance to save our antibiotics, шокиращо високата употреба на антибиотици във ветеринарната медицина е резултат от продължаващия провал на редица европейски страни да забранят рутинното профилактично използване на антибиотици в интензивното животновъдство.
Според него Испания вече използва 100 пъти повече ветеринарни антибиотици на глава добитък от Норвегия, 80 пъти повече от Исландия и 35 пъти повече от Швеция. Основната причина за тези разлики е, че Испания, както и по-голямата част от Европа, позволява рутинното третиране с медикаменти, докато страните от Северна Европа не го правят. Увеличеното използване на антибиотици е особено тревожно и потвърждава, че не може да се разчита на доброволни ограничения, защото те просто не работят.
Данните на Eвропейската агенция по лекарствата показват, че над 91% от ветеринарните антибиотици се използват за масово лечение чрез фуража или питейната вода. Голяма част от тях се прилагат за рутинна профилактика в промишлените свинефeрми и птицеферми. За разлика от тази практика 90% от прилаганите антибиотици в шведските ферми са само за лечение с индивидуални процедури.
През 2017 г. ще продължат дискусиите в Европейската комисия, Европарламента и в Съвета на министрите. Европарламентът предложи забрана на рутинната употреба на ветеринарни антибиотици, но това още не е прието от Еврокомисията и от Съвета на министрите.