Диана Ванчева

Не може да се каже, че поливането е оценено като сериозен приоритет във втория прием на подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства. Но може да се каже, че има ограничения, за които много от фермерите, сдруженията и районите още не са научили. Това казват от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ по повод старта на подмярката преди дни.

Според асоциацията, въпреки че приемът започна, все още малцина фермери знаят, че в наредбата към подмярка 4.1 е записано, че при оценяването ще се дават 2 точки за проекти, при които коефициентът на полезно действие /КПД/ на напоителните системи е над 41%.

За да се ориентира всяко стопанство дали попада в това изискване, или не, трябва да разгледа таблиците в приложенията за КПД по стойности.

Там са изброени средните стойности на КПД в клоновете на Напоителни системи, както и КПД за действащите сдружения за напояване по области.

Например за област, където има едно сдружение, КПД е 49%, Плевен - 2 сдружения - 45%, Търговище – 4 сдружения - 36%, Варна - 7 сдружения - 72%, Пловдив - 13 сдружения - 61%, Стара Загора – 10 сдружения - 48%, Сливен – 11 сдружения - 55%, Кърджали – 1 сдружение - 32%.