Рибата китайски поспаланко превзе водните площи на езерото „Сребърна“, алармират от РИОСВ-Русе. Еколозите се опитват да премахнат хищната риба, дошла от Дунав. Борбата с инвазивните растителни и животински видове е една от важните дейности, заложени в новия План за управление на Поддържания резерват „Сребърна“, съобщиха от екоинспекцията в Русе.

Наред с поддържането на нормален хидрологичен режим, поддържащи и възстановителни дейности в пеликанската колония за осигурявяне на нормалното функциониране на екосистемите, опазването на резервата от чужди видове е приоритет в новия план през следващите 10 години. Съгласно оценката на специалистите, на територията на резервата са били регистрирани 6 чужди животински вида. Това са представители на клас риби – бял амур, бял толстолоб, псевдоразбората, китайски поспаланко, слънчева риба и американски сом.

Те са навлезли във водните площи на резервата от река Дунав при високи нива на водите. От групата на земноводните и влечугите не са регистрирани инвазивни видове на територията на „Сребърна“. По отношение на растителните видове, в резервата се наблюдават инвазивни видове като сива върба, явор-недунго, пенсилвански ясен и аморфа. В миналото тези растения са били използвани за брегоукрепване и борба с ерозията, но са се приспособили бързо към условията и създават предпоставка за ограничаване развитието и разпространението на местните видове.

С цел намаляване на негативното им влияние, РИОСВ – Русе изпълни проект за залесяване с местни видове в „Сребърна“ през 2011 г. Със средства по ОП „Околна среда“ на територията на резервата са засадени 332 дка с видовете бяла върба, полски ясен, черна и бяла топола, бряст и летен дъб. Отстранени са инвазивните видове, които са установени през пролетта на 2011 г. след провеждането на първоначално теренно изследване с цел намаляване на тяхното негативно въздействие върху местните популации. Новият план за управление на Поддържан резерват „Сребърна“ е бил внесен в Министерство на околната среда и водите за утвърждаване от министъра.

Снимка: Архив
Снимка: Архив