Кметът на София Йорданка Фандъкова и земеделският министър Десислава Танева ще обсъдят възможности за затягане на контрола над работата на поземлените комисии. Това съобщи столичният кмет, която участва на планьорка на "24 часа" и отговаря на въпроси.

"Ще обсъдим контрола над работата на поземлените комисии и изобщо търсенето на справедливост, защото много хора са загубили земите си, а други са получили терени без изобщо да са имали такива. Проблемът е, че това се е случвало в годините назад и сега е много трудно да се реагира. За някои от случаите в Бистрица и Панчарево има съмнения за престъпления. Прокуратурата се намеси. Но това са изключително тежки проблеми", каза Фандъкова.

"С промените в закона, които вече споменах, запазваме междублоковите пространства, но това няма да реши проблема със собствеността на частните терени в тях. Трябват много средства да се отчуждят и изкупят. Важна е обаче волята ни да опазим зелената система на София и да я развиваме. И в същото време да облагородяваме кварталите. Но това става постепенно, за съжаление няма как да се случи наведнъж", обясни Фандъкова.

На въпрос дали е останало още нещо за продаване в София след "големите акции" на "Софийски имоти" преди години столичният кмет заяви, че изисква както общината, така и районните кметове да са много внимателни в предложенията за продажба на общинска собственост.

"Наличието на собственост е много добре за една община, защото това дава възможност за развитие на различни социални проекти - като изграждане на детски градини и социални центрове, защото за всичко това ни трябват терени. В "Манастирски ливади" например бяхме истински щастливи с районния кмет, когато успяхме да намерим един останал терен и сега се проектира детска градина. При общински терени, отредени за жилищно строителство, е възможно да се обезщетяват собственици на имоти в междублокови пространства и това да пести средства. Затова предпочитам да запазим общинската собственост. За радост общинската икономика подобриха значително работата си. И така печално известното в миналото дружество "Софийски имоти" с продажбата на имоти за жълти стотинки, през миналата година стана инвеститор и изгради новия парк "Възраждане". Но пак казвам - настоявам и в СОС да не се продава собственост с лека ръка. Да, вярно - ще има приходи, но в дългосрочен план може да се окаже недалновидно", подчерта Фандъкова.