Програмата е разработена от американски специалисти и носи името "Грамотност с помощта на кучета" и е въведена успешно в няколко калифорнийски училища, библиотеки и центрове за деца със забавено развитие.

Според учените трудностите на децата, които не се справят с ученето и особено с четенето, идват от това, че те са притеснителни или защото се страхуват от порицание.

Но ако пред тях не стои строг учител, а добро и дружелюбно куче, което ги слуша внимателно, проблемите ще изчезнат и мъчителните занимания с уроците ще се превърнат в удоволствие категорични са учените.

Програмата е била разработена от педагози съвместно с центъра по предотвратяване на жестоко отношение към животните. За целта били подбрани такива четириноги, които се отличавали със спокоен характер, добро отношение към децата и общителност.

Първите експерименти били проведени в библиотеки и училища и от няколко години в Калифорния кучетата работят с деца със забавено развитие

Създателите на програмата установили, че децата, които се притеснявали, скоро свикнали с мълчаливите си слушатели и с удоволствие започнали да им четат на глас.