Какви съвети дават експертите за изграждането ѝ с дървени колове

Изграждането на опорната конструкция на едно ново лозе е много отговорна работа, защото от нея зависи дългият период на неговото плододаване.

Освен това зависят и основните операции, които се налага да се вършат редовно - като окопаване, резитби, пръскане и прибиране на гроздето.

Много лозари още тачат дървените колове

Ако и вие ги предпочитате за лозенцето си, трябва много добре да ги подготвите за забиване.

За целта се изисква да се обелят и подострят.

Според "архитектите" на лозята в зависимост от дълбочината на забиване се препоръчва дължината на кола да бъде между 2.30 м и 2.50 метра.

Може да се извърши и допълнителна обработка на тази част от него, която ще бъде забита в земята. Тя се защитава със специални импрегниращи препарати.

Ако се работи на ръка, с канап или тел трябва да се маркира линията, до която ще се допират набитите колове.

Маркерът се поставя от едната страна на засадените лози на отстояние около 5-6 см.

При поставянето му е редно да се прави редовно замерване на разстоянието от съседен ред, за да се спази определеното междуредие.

Многообразието на опорните конструкции в лозята е огромно - от класика до хитроумни лозарски хрумвания. Но, когато се избира какъв тип да бъде конструкцията, се изхожда основно от формировката, сорта, резитбата, пръскането, беритбата - те определят "кройката"

Набиване на колове и поставяне на телове - на какви разстояния

Най-сигурният начин колът да влезе здраво в почвата и да не се получават никакви хлабини е да се работи с колонабивач.

След това поставянето на първата носеща тел по правило трябва да стане на разстояние от земята 60 см до 130 см. Специалистите препоръчват тя да бъде с ф 3.0 мм. и да бъде поцинковата.

Когато дойде ред на първата двойка опорни телове, за тях съветът на експертите е да бъдат с ф 2.0-ф 2.5 мм и също поцинкована. Подходящо разстояние за поставяне от първата тел е 35 см.

Тези разстояния трябва да улеснят л растежа на леторастите, тяхното свободно разположение и да не се затруднява прибирането на гроздето.

За втората двойка опорни телове се препоръчва да са със същите размери като първата и да са на 45 см от пърпвата двойка телове.

Настройване на опората

Закрепването на телта за коловете може да се извърши с "U" или "Г" скоби

При дължина на редове до 100 м се препоръчва в единия им край телта да се закрепи неподвижно, а в другия да се ползват скобите от рода на GRIPPLE за заключване и обтягане.

Ползването на скоби не позволява на телта да се огъва и да се поврежда цинковото й покритие. Така аксимално дълго ще се ползва без да се къса. За поставянето на обтегачите се ползват специални клещи.

Крайните колове трябва да бъдат укрепени много здраво с подпорен кол или с котва.

По този начин няма да се накланят навътре към реда и да се разхлабват теловете по време на вегетация на лозата.

Поставянето на котва обикновено се извършва на разстояние между 80 см и 120 см от основата на кола - така ще се създаде най-подходящият ъгъл за опората.

В края на носещата тел също трябва да се поставя скоба.

След нея трябва да се остави свободна тел за работа с клещите - по около 10 - 12 см.

Това е нужно, за да се извърши качествено обтягането.