Преди да ги сложите на закрито, оставете ги да се аклиматизират

Това е важно за тяхната аклиматизация - те трябва да свикнат с домашните условия, преди навън да са започнали големите студове и преди парното да е включено.

Растенията трябва да се поставят на закрито защитено място, преди да се внесат в стаята - на остъклена тераса или в антрето.

Огледайте добре всяко растение и го почистете от изсъхнали листа или прецъфтели цветове. Саксиите и сандъчетата почистете старателно с четка и вода. Растенията трява да бъдат здрави - прегледайте ги за вредители, гъбички или други болести. Ако намерите такива, задъжително напръскайте с инсектицид или фунгицид.

В края на октомври и началото на ноември стайните цветя, които през лятото са се радвали на хубавото време на балкона или в градината, трябва задължително да бъдат прибрани вътре.

Светлината е най-важният фактор за доброто развитие на стайните растения през есента и зимата

Без достатъчно светлина растенията ще растат слаби и изтънени и ще бъдат уязвими на много проблеми, докато тези, които растат енергично, са винаги по-здрави и атрактивни на вид.

Количеството светлина, от което растенията се нуждаят в домашни условия, зависи от съответния вид, но като цяло идеалното място е южен или източен прозорец или близо до такъв.

Избягвайте обаче листата на растенията да се опират в рамката на прозореца, която е студена. В по-слънчевите дни растенията могат да понесат час или два директна слънчева светлина, без това да им се отрази отрицателно.

Всички видове се нуждаят от редовно поливане, но количеството и честотата зависят от много фактори - от вида и големината на растението, от контейнера, в който е засадено, и т.н.

Други фактори са светлината, температурата и влажността на въздуха в помещението. Растенията, които виреят при по-силна светлина, имат нужда от повече вода, и обратното.

По-високата температура и по-ниската влажност на въздуха също изискват по-обилно поливане.

При поливанете трябва да се съблюдава основното правило - растението се полива дотогава, докато водата започне да изтича през дупките на подложката. Излишъкът вода трябва да се изхвърли. Количеството нужна вода на растението вода по-опитните градинари определят и по повърхността на почвата в саксията или сандъчето.

Например африканската теменужка и папратите трябва да бъдат поляти веднага, след като пръстта на повърхността на саксията изсъхне. Повечето сукулентни и кактусите се поливат едва, след като цялата пръст в контейнера стане суха.

Като цяло трябва да се има предвид, че през зимата повечето растения забавят растежа си и затова не се нуждаят от много вода.

Температурата:

Оптималната дневна температура за стайните растения варира между 18 и 23°С, а нощната трябва да е около 10°С по-ниска.

Ако растението се гледа на по-хладно, то ще се нуждае от по-малко количество вода и светлина.

Стайните растения трябва да бъдат далече от течение, особено през есенно-зимния период.

Трябва да се избягват и горещи и сухи места като това до радиатора.

Добрата циркулация на въздуха в помещението е също от изключително значение.

Повечето произхождат от влажните тропически гори

За доброто им развитие в домашни условия е много важно поддържането на оптимална влажност на въздуха.

Заради изкуственото отопление през есента и зимата, тя рязко спада. Ниската влажност на въздуха води до по-голяма загуба на вода през листата на растенията, което изисква по-обилно поливане.

Сигурен белег за недостатъчната влажност на въздуха е покафеняването на листата. Тя може да доведе и до друг проблем - много вредители виреят точно в топли и сухи условия и са истинска напаст за стайните растения.

Избягвайте пръскането на листата с вода - то повишава влажността само моментно, но става предпоставка за развитието на гъбички или бактериална инфекция по листата.

Вместо да пръскате листата, можете да повишите влажността на въздуха чрез електрически овлажнител за самото помещение, да поставите до саксиите няколко подложки с вода или да струпате няколко растения едно до друго и да използвате влагата, която се отделя от листата им.

Хранителни вещества си произвеждат сами чрез фотосинтезата и имат нужда от наторяване само като добавка

Много важно правило за доброто им развитие е да не се прекалява с тяхното торене. В противен случй, растенията ще станат едри и сочни, но пък ще привличат повече насекоми, а и ще се налага по-честото им пресаждане. През есента и зимата поради забавения растеж, наторяването трябва да се сведе до минимум.

Ако сте осигурили необходимите количества светлина, вода и влажност на вашите растения, не би следвало да имате проблеми с вредители и болести и през този сезон. Все пак е задължително и през есента стайните растения да се прегледат старателно и ако е необходимо, да се лекуват с подходящ препарат.

Не забравяйте и през този сезон да почиствате листата на растенията от прах и нечистотия, която разваля добрия им външен вид, затруднява процеса на фотосинтезата, поради по-малкото количество слънчева светлина, и става идеална среда за на развитието на насекоми. Почистването става с гъба, напоена в хладка вода и няколко капки мек сапун за измиване на съдове. Растенията с по-фини листа могат да бъдат измити директно под слабо течаща вода, като саксията бъде наклонена и притиснато с длан растението да остане отдолу.