Диана Ванчева

За това дава пример на българските земеделци Институтът по агростратегии и иновации.

Днес в Индия се дава гласност и се обръща специално внимание на успешните примери за внедрени в агросектора иновативни практики, които подпомагат модернизирането на стопанствата и повишаването на доходите на фермерите, казват от института.

В това число те дават много интересни примери за екологични решения срещу вредителите - капан за вредители, функциониращ на базата на феромоните. Неговата тайна е в изкуствено синтезираните ароматни вещества, които привличат опасните насекоми.

Другият продукт е лепкав лист за летящи вредители - използва се рециклирана хартия в ярък цвят, доказано привличащ най-малко 19 високорискови вредители от голямо разстояние.

Иновация е и почвена добавка за по-високи добиви, дело на група от няколко предприемачи от Мумбай. Тя е микс от органични въглища и разнообразни натурални хранителни вещества.

Индийска иновация е и пръскачка за хормони, която има за цел да подобри производството в зеленчуковите и овощарските стопанства.

Умни ферми за по-добра храна се раждат вече в Индия. Проектът е разработен от софтуерен инженер от Бангладор има за цел да осигурява на агробизнеса технология и експертиза, която да го подпомогне в осигуряването на храна на потребителите по целия свят по един по-безопасен и разумен начин.

Приложението подпомага и фермерите, осигурявайки достъп до информация за добри практики в целия свят, както и прогнози за реколтата от различни видове култури.

Б.Р. Целият интересен материал, предоставен от Института за агростратегии и иновации можете да прочетете в броя на в."Български фермер" в четвъртък-3 ноември.