Европейският съюз следва да постави задължителни ограничения за промишлено произведените трансмастни киселини, които могат да увеличат риска от сърдечносъдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване на потребителите, се казва в резолюциятa, гласуванa в сряда. Трансмастните киселини са свързани най-вече с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла.
Евродепутатите смятат, че фактът, изложен от Европейската комисия, че само един от трима потребители в ЕС знае какво са трансмастни киселини, показва, че само мерките за етикетиране не са достатъчни. По тази причина те отбелязват, че Европейската комисия трябва да предложи законово ограничение на ЕС за промишленото съдържание на трансмастни киселини в храните възможно най-скоро - по възможност в рамките на две години.
Евродепутатите допълват, че са налице доказателства, според които въведените в Дания законови ограничения за промишлени трансмастни киселини, са успешни. Например броят на смъртните случаи в страната, причинени от сърдечносъдови заболявания, значително е намалял. През 2003 г. на национално ниво е въведена граница от максимум 2-процентно съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.
Трансмастните киселини обикновено се използват в евтини храни, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на трансмастни киселини.
Трансмастните киселини са ненаситени мазнини, които се съдържат в храни, получени от преживни животни, в някои продукти с растителен произход и в промишлено произведените частично хидрогенизирани растителни масла. Тяхното потребление е свързано с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Според Европейската комисия високият прием на трансмастни киселини е рисков фактор за развитието на коронарна болест на сърцето, която причинява около 660 000 смъртни случая на година в ЕС, което е около 14% от общата смъртност.
Дания е първата държава-членка на ЕС, която през 2003 г. ограничи със закон съдържанието на трансмазнини в масла и мазнини. Оттогава подобни национални правни ограничения са въведени в Австрия (2009 г.), Унгария (2013 г.) и Латвия (2015 г.). Доброволни мерки за намаляване съдържанието на трансмастни киселини са въведени в Белгия, Германия, Холандия, Полша, Великобритания и Гърция. Национални препоръки за консумацията на трансмастни киселини са издадени в България, Малта, Словакия, Великобритания и Финландия.
През юни 2015 г. Американската агенция по храните реши: частично хидрогенизираните масла, които са основният източник на промишлените трансмазнини в преработените храни, вече не са "общопризнати за безопасни" при използването им в хранителни продукти за хората и следва да бъдат забранени от юни 2018 г.