Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След хладното за сезона време в началото на третото десетдневие на октомври настъпи съществено повишение на температурите и подобрение на топлинните условия. На много места в страната бяха регистрирани максимални температури от порядъка на 21-23 градуса (Велико Търново, Разград, Благоевград, Сандански, Кърджали, Хасково, Чирпан, Елхово, Карнобат и др.) и средноденонощни стойности с 2-3 градуса над нормата за третото десетдневие на октомври.

Наднормените температури и наличните добри и много добри влагозапаси в горните почвени слоеве, вследствие падналите значителни валежи през второто десетдневие на октомври, създадоха благоприятни условия за стартиране на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви. В края на второто десетдневие в голяма част от полските райони (Бъзовец, Николаево, Борима, Павликени, Сандански, Царев брод, Долни Чифлик, Карнобат и др.) почвените влагозапаси в 50см. слой достигнаха нива над 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

В началото на следващия седемдневен период се очаква лабилизиране на времето, понижение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия.

Отново се прогнозират повсеместни валежи, които допълнително ще забавят сеитбата на пшеницата в Северна България, където агротехническите срокове изтекоха в началото на второто десетдневие на октомври.

В края на месеца изтичат сроковете за сеитбата на зимните житни култури за южните райони на страната и за Черноморското крайбрежие.

Към настоящия момент са засети само част от предвидените площи. При нашите климатични условия сеитбата на пшеницата и ечемика проведена през ноември ограничава възможностите на посевите да встъпят във фаза братене до края на есенната си вегетация, от което до голяма степен зависи тяхното успешно презимуване.

През втората половина от периода вегетацията на есенните посеви ще протича с умерени темпове. В началото на ноември при пшеницата и ечемика, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази.

Фаза поникване ще преобладава при зимните житни култури засети през втората половина на октомври, фаза трети лист - при посевите засети през първото десетдневие.

Пшеницата и ечемика засети в началото на есента до края на периода ще встъпят в начало на фаза братене.

При рапицата ще протича листообразуване. При част от посевите, засети в агротехнически срок, през първите дни на ноември ще се наблюдава начало на фаза образуване на розетка.