Легендарната немска марка за комбинирани мулчер-тилъри и самоходни верижни горски машини AHWI бе представена за първи път в България на щанда на официалния представител на марката за страната ИНОВЕКС Груп на тазгодишното есенно издание на изложението Бата Агро в Стара Загора. Посетителите се запознаха от близо с трите най-продавани модела на производителя: комбиниран механичен мулчер-тилър М 550, тилър RFL 700 за рекултивиране на дълбочина 30-35 см и самоходния верижен RAPTOR 300 в комбинация с мулчер М 650.

Веднага след изложението стартираха и първите демонстрации на АHWI в реални условия в страната. ИНОВЕКС Груп представи в четири точки на страна Твърдица, Елена, Разград и Ихтиман работата на самоходния модел RAPTOR.

Моделът е с двигател 275 к.с., оборудван с климатик и високотехнологична кабина с ергономична седалка, радио-CD плейър, компресор с регулируемо налягане в кабината против проникване на прах, отделение за охлаждане на напитки, както и специална бронировка на кабината.

В нея операторът може да работи спокойно и сигурно и при 16 часова смяна. AHWI Raptop 300 е подходящ за работа и в най-тежки метеорологични условия, както през лятото, така и през зимата, без ограничения. Освен мулчер и тилър към него може да се агрегатира мощен роторен снегорин, приспособление за прибиране на биомаса и други.

Участниците и в четирите демонстрации останаха смаяни от лекотата и скоростта, с която тази машина предолява големи по диаметър дървета, пънове, корени и други. По време на демонстрациите машината работеше във възможно най-тежките горски терени и постигна удивително ниския среден разход от 22,5 л/моточас. Минимумът, който постигна като производителност в най-трудния участък с гъста растителност и дебелина на дърветата околко 40 см, бе 2 декара на моточас.

Поради директното предаване на мощността от двигателя към мулчера, посредством кардан или лента и уникалния турбо съединител за защита от претоварване, в машината не се прояви нито за секунда нужда от почивка по време на работата за разлика от всички останали аналози с хидравлично задвижване на мулчера. Благодарение на минималния натиск върху почвата, невероятно точното разпределение на теглото на машината, специалната форма на веригите и поставените високо задвижващи мотори на веригите, машината нямаше проблеми със сцепление или затъване, дори в проливния дъжд и калния терен в района на Разград.

Според мнението на фермери, присъстващи на демонстрациите, производителноста на машината е поне два пъти по-висока от тази на аналогични по мощност трактори с мулчери. А разходът на гориво, както се увериха посетителите на демонстрациите, бе над 4 пъти по-нисък от техния. Всеки от клиентите можа да се убеди, защо машината е предпочитана за професионална работа и колко пъти по-бързо се възвръща инвестицията в нея.

Специално на демонстрациите присъстваха търговският директор на АHWI Робърт Хамършмит и сервизният инженер Алексей Клименко, който бе и оператор на машината. Заедно с екипа на ИНОВЕКС Груп те консултираха и отговориха на всички въпроси на земеделците, посетили различните етапи от демотура.