България плаща дълга до 15 декември, спестява 50 млн. евро

Русия ще се откаже от лихвите върху дълга на България за двата реактора на АЕЦ "Белене". За това са се разбрали българският енергиен министър Теменужка Петкова и шефът на "Росатом" Кирил Комаров тази сутрин, научи в. "24 часа".

В момента Петкова и Комаров отиват към Министерския съвет за среща с премиера Бойко Борисов, за да го информират за договорката. Борисов лично настояваше в телефонни разговори с руския президент Владимир Путин Русия да се откаже от лихвите.

620 млн. евро трябва да плати България за двата руски реактора за "Белене", след като руснаците спечелиха арбитражно дело срещу България. Страната ни трябва да плати произведено, но отказано оборудване, след като поректът за втора атомна централа бе спрян Освен това страната ни дължеше и лихви в размер на 167 хил. евро на ден.

Споразумението за отказ от лихвите е подписано от министъра на финансите Владислав Горанов и "Атомстройекспорт", обяви енергийният министър Теменужка Петкова . България се задължава да плати сумата на дълга до 15 декември. Русия се отказва от претенции върху лихвите от 14 юни, когато се произнесе Международният арбитраж до датата на плащането", обясни министърката.

Така България ще си спести 23 млн. евро плащания по делото като лихви. Освен това от признатите 4 от 7 претенции на НЕК по делото се спестяват още 21 млн. евро, или общо България ще плати с близо 50 млн. евро по-малко, подчерта Петкова.

До 5 декември България ще може да види и инспектира произведеното оборудване за "Белене" обеща Кирил Комаров. Това задължение на руснаците също е част от споразуменията.

Тази година празнуваме юбилей - 50 години от българо - руските отношения в атомната енергетика, каза още Комаров. Той потвърди ангажимента на Русия да бъде удължен живота на 5-и реактор на "Козлодуй" за още 30 години.